Διεθνή
13-09-2021 | 20:05

Λιθουανία: Ξεκινάει η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με την Λευκορωσία

Newsroom
Μοιράσου το
Λιθουανία: Ξεκινάει η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με την Λευκορωσία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου τμήματος ενός φράχτη μήκους 510 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Λευκορωσία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της λιθουανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ηγεσία στης χώρας της Βαλτικής, η κατασκευή του πρώτου τμήματος του φράχτη μήκους 110 χιλιομέτρων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, ενώ κύριος στόχος είναι η αποτροπή διέλευσης παράνομων μεταναστών από την Λευκορωσία προς την ΕΕ, γεγονός που έχει δημιουργήσει αρκετές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το 2020 περισσότεροι από 4.100 μετανάστες εισήλθαν σε εδάφη της ΕΕ από την Λευκορωσία, με την ευρωπαϊκή πλευρά να κάνει λόγο για πλημμελείς ελέγχους από τις αρχές της Λευκορωσίας, ενώ η ΕΕ έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο Λουκασένκο για εσκεμμένες προωθήσεις μεταναστών στα σύνορα με την Λιθουανία, με στόχο να ασκήσει πιέσεις για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε πρόσωπα και φορείς της Λευκορωσίας.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής του φράχτη ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ, ενώ στην κορυφή θα βρίσκονται συρματοπλέγματα ύψους τεσσάρων μέτρων.

Σύμφωνα με την λιθουανική κυβέρνηση, τα υπόλοιπα 400 χιλιόμετρα του φράχτη μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη την συνοριογραμμή μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.