Ειδήσεις | Διεθνή
10-09-2021 | 16:37

Εμβόλια Covid: 90% πρόληψη νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ, σε πραγματικές συνθήκες

Newsroom
Μοιράσου το
Εμβόλια Covid: 90% πρόληψη νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ, σε πραγματικές συνθήκες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Επιβεβαιώνεται η υψηλή προστασία από νοσηλεία και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από εμβολιασμό έναντι της Covid-19, μέσα από πραγματικές συνθήκες.

Η αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως είναι και τα εμβόλια, μπορεί να διαφέρει στην πραγματικότητα από αυτήν που παρατηρείται στα πλαίσια της κλινικής δοκιμής.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες φορές οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις γίνονται σε καλά ελεγχόμενες συνθήκες εντός των κλινικών μελετών, που όμως δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής κλινικής πράξης.

Για αυτό το λόγο οι μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων στα πλαίσια της καθημερινής κλινικής πράξης είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Σε μία μελέτη που διεξάχθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό New England Journal of Medicine αναδεικνύεται η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της Johnson&Johnson κατά της Covid-19, σε πραγματικές συνθήκες σε άτομα μεγαλύτερα από 50 ετών.

Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν τα στοιχεία από περίπου 100.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία  μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 22 Ιουνίου 2021 είδαν ότι,  σε πραγματικές συνθήκες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο να προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο, επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά ή εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προσεγγίζει το 90%.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέδειξε η μελέτη αυτή είναι ότι η επάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης αυξάνεται σημαντικά μετά την 13η ημέρα από την πρώτη δόση και μεγιστοποιείται γύρω στις 50 ημέρες από την πρώτη δόση, οπότε φαίνεται ότι παραμένει σταθερή για τουλάχιστον 3 μήνες μετά από την πρώτη δόση.

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης συνόψισαν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η BioNTech ετοιμάζει εμβόλια κατά του κορονοϊού για παιδιά 5-11 ετών

Πλαφόν στα τεστ για τον κορονοϊό - Στα 10 ευρώ στα rapid, 60 ευρώ στα PCR

Μπουρλά: Τα διδάγματα από την αντιμετώπιση του κορονοϊού - Η επιστήμη θα νικήσει