Συνεχίζεται η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού
Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για μεροληψία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κίνα αποκρύπτει «κρίσιμες πληροφορίες» για την προέλευση του Covid-19 αφού η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο ιός ήταν βιολογικό όπλο, αλλά παραμένει διχασμένη σε σχέση με το αν διέφυγε κάποιου εργαστηρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν οποιαδήποτε γνώση για την ύπαρξη του ιού πριν από την αρχική έξαρση της πανδημίας που έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε 4,5 εκατομμύρια ανθρώπων. Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με το AFP βρίσκονται στην αταξινόμητη περίληψη μιας αναμενόμενης έκθεσης πληροφοριών.

"Κρίσιμες πληροφορίες για την προέλευση αυτής της πανδημίας υπάρχουν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αλλά από την αρχή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Κίνα εργάστηκαν για να αποτρέψουν την πρόσβαση διεθνών ερευνητών και μελών της παγκόσμιας κοινότητας δημόσιας υγείας", δήλωσε ο Μπάιντεν και συνέχισε λέγοντας "μέχρι σήμερα, η ΛΔΚ εξακολουθεί να απορρίπτει τις εκκλήσεις για διαφάνεια και να αποκρύπτει πληροφορίες, ακόμη και όταν ο απολογισμός αυτής της πανδημίας συνεχίζει να αυξάνεται".

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέκλεισαν ότι ο κορωνοϊός αναπτύχθηκε ως όπλο και οι περισσότερες υπηρεσίες εκτιμούν -κρατώντας τις αναγκαίες επιφυλάξεις- ότι δεν ήταν γενετικά κατασκευασμένος. Αλλά η κοινότητα παραμένει διχασμένη ως προς την προέλευση του παθογόνου παράγοντα, με τέσσερις υπηρεσίες και το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών να κρίνουν υπέρ της φυσικής έκθεσης σε ζώο ως πιθανή εξήγηση, και έναν οργανισμό να υποστηρίζει τη θεωρία διαρροής από εργαστήριο.

Η απάντηση της Κίνας

Στις δηλώσεις Μπάιντεν και στην πολυαναμενόμενη έκθεση των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, απάντησε η Πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον. Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον κατηγορεί την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για "πολιτική χειραγώγηση" λέγοντας ότι η έκθεσή της για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού "βασίζεται στην προαποφασισμένη ενοχή για την πλευρά της Κίνας και υπάρχει μόνο για να παρουσιάσει την Κίνα ως αποδιοπομπαίο τράγο" για την πανδημία και τη διαχείρισή της. Συγκεκριμένα, η Κίνα αναφέρει ότι "η έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν τον λάθος δρόμο πολιτικής χειραγώγησης".

Απορρίπτεται σταδιακά η εκδοχή εργαστηριακής κατασκευής του ιού

Στην αρχή της πανδημίας, η υπόθεση ότι ο ιός έχει φυσική προέλευση -δηλαδή ότι εμφανίστηκε σε νυχτερίδες και στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο, πιθανώς μέσω ενδιάμεσου είδους - έγινε ευρέως αποδεκτή.

Αλλά καθώς περνούσε ο καιρός και οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον αντίστοιχο ιό, ούτε σε νυχτερίδες ούτε σε άλλο ζώο, που να ταιριάζει με τη γενετική υπογραφή του SARS-CoV-2. Έτσι, η ερευνητική κοινότητα ήταν πιο ανοιχτή στο να εξετάσει την εκδοχή ότι συνέβη διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, η οποία έκανε έρευνες για τον κορονοϊό στις νυχτερίδες.

Πρόσφατες επιστημονικές εργασίες, ωστόσο, ανατρέπουν τη συζήτηση προς την αρχική υπόθεση ότι ο ιός πέρασε από ζώο στον άνθρωπο.

Ερευνητές στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δημοσίευσαν μια εργασία στο περιοδικό Science που βρήκε ότι "η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο που σχετίζεται με μολυσμένα ζωντανά ζώα είναι η πιο πιθανή αιτία της πανδημίας του COVID-19". Επιπλέον, μια εργασία από 21 κορυφαίους ιολόγους στο περιοδικό Cell κατέληξε με σαφήνεια: "Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει εργαστηριακή προέλευση".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider