Επικαιροποίηση τών χαρτογραφημένων ρεμάτων, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικαιροποίηση τών χαρτογραφημένων ρεμάτων, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων
remarafinas
Επικαιροποίηση τών χαρτογραφημένων ρεμάτων, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων μετά τις πυρκαγιές, από την Περιφέρεια Αττικής και το ΕΚΠΑ

Η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη αντιπλημμυρικής θωράκισης, επικαιροποιημένου, μετά την νέα εικόνα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές στην Αττική, αποφασίστηκε στη συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ε. Λέκκα και συνεργάτες του.

Στόχος είναι να εντοπιστούν άμεσα και επακριβώς τα σημεία όπου πρέπει να δρομολογηθούν άμεσες παρεμβάσεις από την περιφέρεια, τους δήμους και την Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός με την αναλυτική χαρτογράφηση όλων των ρεμάτων της Αττικής, με προτεραιοποίηση τις περιοχές υψηλού κινδύνου, την πλήρη καταγραφή όλων των νέων δεδομένων και την ενδελεχή εκτίμηση όλων των πιθανών κινδύνων ανά λεκάνη απορροής.

Η συνάντηση του περιφερειάρχη με τον καθ. Ε. Λέκκα πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε μετά τη σχετική σύμβαση στην οποία συμμετέχει και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική.

Σε δηλώσεις του για τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, τόνισε πως στόχος είναι να θωρακιστούν έγκαιρα οι περιοχές και να προστατευθούν οι πολίτες, καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές είναι έκτακτες και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χρονοτριβές. «Σε κάθε περίπτωση» πρόσθεσε «αναμένουμε και τον οριστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να γνωρίζουμε επακριβώς για το αν θα προχωρήσουμε σε δράσεις και εκτός των αρμοδιοτήτων μας. Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια, με την προϋπόθεση της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, αλλά και της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, προκειμένου οι πρώτες βροχές να μας βρουν έτοιμους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider