Μπουρλά: Πιθανή η εμφάνιση μιας μετάλλαξης ανθεκτικής στο εμβόλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπουρλά: Πιθανή η εμφάνιση μιας μετάλλαξης ανθεκτικής στο εμβόλιο
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, ο CEO της Pfizer.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μιλώντας στο Fox News.

Ο ισχυρός άνδρας της Pfizer, πιστεύει ότι μια νέα μετάλλαξη που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια θα εμφανιστεί πιθανότατα στο μέλλον, αν και η εταιρεία μπορεί να προσαρμόζει το εμβόλιο στα δεδομένα μιας νέας μετάλλαξης του ιού, μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών.

«Κάθε φορά που εμφανίζεται μία μετάλλαξη στον κόσμο, οι επιστήμονες μας την εξετάζουν» τόνισε ο Μπουρλά στο Fox News, συμπληρώνοντας πως «ερευνούν για να διαπιστώσουν εάν αυτή η μετάλλαξη μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου μας. Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη καμία, αλλά εκτιμούμε ότι είναι πιθανό να εμφανιστεί μία κάποια στιγμή».

«Μικρή πιθανότητα»

Για την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα, ανθεκτική στα εμβόλια μετάλλαξη του κορωνοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι μικρή η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι μεταλλάξεις αποτελούν μια φυσική διαδικασία του ιού «που δεν την ελέγχουμε ούτε μπορούμε να την προβλέψουμε».

«Όσο υπάρχει ο ιός μέσα σε οργανισμούς, συνεχώς αναπαράγεται σε δισεκατομμύρια αντίγραφα και κάθε φορά που αναπαράγεται ένα στέλεχος ιού μπορεί να γίνει κάποια μετάλλαξη. Γίνονται πολλές μεταλλάξεις συνεχώς. Οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία, αλλά μπορεί να προκύψει κάποια μετάλλαξη που να του δώσει κάποια ευνοϊκά χαρακτηριστικά, όπως αυτό που έχουμε στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider