Ειδήσεις | Ελλάδα
24-08-2021 | 13:24

«Αἴολος, φίλος ἀθανάτοισι θεοῖσι»: Μια παράσταση αφιερωμένη στην μουσική των ανέμων

Newsroom
Μοιράσου το
«Αἴολος, φίλος ἀθανάτοισι θεοῖσι»: Μια παράσταση αφιερωμένη στην μουσική των ανέμων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, στις 20:00, στο Ωδείο Ακροπόλεως Ρόδου, «ανεβαίνει» μια παράσταση αφιερωμένη στην μουσική των ανέμων.

Πρόκειται για την παράσταση «Αἴολος, φίλος ἀθανάτοισι θεοῖσι» (Αίολος, των αθανάτων φίλος, Οδύσσεια, ραψ. κ, μτφ. Ζ. Σιδέρη) την οποία παρουσιάζει το κουιντέτο πνευστών «Αίολος» και ο ηθοποιός Τηλέμαχος Κρεβάικας. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τέσσερα νέα έργα για αφηγητή και κουιντέτο πνευστών -αναθέσεις του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής σε τέσσερις διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες. «Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου» του Γιώργου Σταματόπουλου, το «36°26'24"N 28°12'42"E» του Σάββα Τσιλιγκιρίδη, ο «Βορέας Κελαδεινός» του Παναγιώτη Λιαρόπουλου και το «Πεντάνεμον» του Μηνά Ι. Αλεξιάδη, είναι τα έργα που θα ακουστούν για πρώτη φορά και αντλούν την έμπνευσή τους από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, τα οποία σχετίζονται με τον Αίολο και τους ανέμους που κρατούσε στον ασκό του.

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τη σουίτα της όπερας «Βορεάδες» του Jean-Philippe Rameau σε μεταγραφή για κουιντέτο πνευστών από τον Γιάννη Τσελίκα. Την επιλογή των κειμένων έκανε ο φιλόλογος Αγαμέμνων Τσελίκας. Πρόκειται για πέντε μοναδικές μουσικές συνθέσεις που εμπνέονται, κάθε μια με τον δικό της τρόπο, από τους ανέμους: τους Βορεάδες, το μνημείο των (οκτώ) Αέρηδων στην Πλάκα, τους ομηρικούς ανέμους, αλλά και τον Ζέφυρο, τον Λεβάντε, την Όστρια, τον Σιρόκο και τον Βοριά, αναδεικνύοντας, μέσω της μουσικής, τον διαχρονικά καθοριστικό ρόλο των ανέμων στη ζωή των ανθρώπων.

Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος» ιδρύθηκε το 2009 στην Αθήνα από καταξιωμένους σολίστ πνευστών οργάνων, μέλη ελληνικών συμφωνικών ορχηστρών. Προσδοκία του συνόλου είναι η προβολή του πλούσιου διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, η ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών και ταυτόχρονα ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου με παραγγελίες νέων έργων. Στο κουιντέτο συμμετέχουν οι Βαγγέλης Σταθουλόπουλος (φλάουτο), Γιάννης Τσελίκας (όμποε), Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο), Άγγελος Σιωράς (κόρνο), Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.