Dominion: Μηνύσεις κατά τριών πολιτικών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dominion: Μηνύσεις κατά τριών πολιτικών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ
Η Dominion έχει καταθέσει πολλαπλές αγωγές κατά των πολιτικών συμμάχων του Τραμπ, αλλά και συντηρητικών δικτύων των ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

Τρεις σημαντικοί πολιτικοί σύμμαχοι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρούντι Τζιουλιάνι, η Σίντνεϊ Πάουελ και ο Μάικ Λίντελ, έχασαν χθες, Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να απορριφθούν δικαστικές αγωγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζουν ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί τους σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 δυσφήμησαν την εταιρία εκλογικού εξοπλισμού Dominion.

Σε μία γραπτή απόφασή του ο Περιφερειακός Δικαστής των ΗΠΑ Καρλ Νίκολς αποφάνθηκε ότι οι αγωγές που έγιναν σε βάρος των τριών από την Dominion Voting Systems θα πρέπει να προχωρήσουν.

Η Dominion έχει καταθέσει πολλαπλές αγωγές κατά των πολιτικών συμμάχων του Τραμπ, αλλά και συντηρητικών δικτύων των ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι δυσφημήθηκε επειδή ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του διέδωσαν ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Dominion νόθευσε τις εκλογές σε βάρος του.

Ο δικαστής Νίκολς επικαλέστηκε την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, ενώ σύμφωνα με την απόφαση «δεν προσφέρει συνολική ασυλία» στην Πάουελ και τον Λίντελ για τις αγωγές.

Η Πάουελ είναι μία δικηγόρος που αργότερα αποχώρησε από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο Λίντελ είναι υποστηρικτής θεωριών συνωμοσίας.

Ο δικαστής απέρριψε επίσης μία επιχειρηματολογία του Τζιουλιάνι, πρώην εισαγγελέα και πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, ότι η Dominion δεν εξήγησε ειδικότερα την απαίτησή της για οικονομική ζημία που υπέστη.

Ένας εκπρόσωπος της Dominion δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε αυτή τη διαδικασία να προχωράει, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες».

Ο Χάουαρντ Κλέινχεντλερ, ένας δικηγόρος της Πάουελ, δήλωσε ότι απογοητεύτηκαν από την απόφαση. «Ωστόσο, τώρα προσβλέπουμε στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, ώστε να αποδείξουμε ότι οι δηλώσεις της κυρίας Πάουελ ήταν ακριβείς και σίγουρα δεν δημοσιοποιήθηκαν κακόβουλα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δικηγόροι του Τζιουλιάνι και του Λίντελ δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.

Η Dominion διεκδικεί αποζημίωση 1,3 δισ. δολαρίων από τους τρεις που υποστήριξαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ, ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, για τη διεξαγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα της εταιρίας.

Η εταιρία έχει την έδρα της στο Ντένβερ του Κολοράντο, ενώ έχει καταθέσει καταθέσει πολλαπλές αγωγές κατά των συμμάχων του Τραμπ, αλλά και συντηρητικών τηλεοπτικών δικτύων, ενώ έχει ανακοινώσει ότι δεν αποκλείει την κατάθεσή δικαστικής αγωγής της και σε βάρος του Τραμπ.

Την Τρίτη, η Dominion κατέθεσε αγωγές δυσφήμησης κατά δύο συντηρητικών δικτύων ΜΜΕ (One America News Network και Newsmax Media Inc) επειδή διόγκωσαν τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί νοθείας. Με τις αγωγές αυτές, η Dominion διεκδικεί χρηματική αποζημίωση 1,6 δισ. δολαρίων από κάθε ειδησεογραφικό δίκτυο για τη ζημιά που υπέστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider