Πυρκαγιά στην Εύβοια: Απειλείται άμεσα το Πευκί (upd)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στην Εύβοια: Απειλείται άμεσα το Πευκί (upd)
Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Βόρειας Εύβοιας.

Η φωτιά μπήκε πλέον στον οικισμό Πευκί. Καθώς έχουν ξεμείνει από νερό τα πυροσβεστικά, το πρόβλημα του ανεφοδιασμού κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Στο λιμάνι είναι οι περισσότεροι κάτοικοι και ρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη επιχείρηση Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού για τον απεγκλωβισμό τους. Εκτός από Πευκί και η Γερακιού έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Ενίσχυση στο μέτωπο ανήγγειλε ο Χαρδαλιάς

Για την ενίσχυση του μετώπου στην Εύβοια μίλησε ο Ν. Χαρδαλιάς. «Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η μάχη στο βόρειο πύρινο μέτωπο

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Η μάχη στο νότιο τμήμα

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider