Ηλεία: Τραυματίες πυροσβέστες και εγκλωβισμένοι στα Βίλλια - Καίγεται η περιοχή Νεμούτα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεία: Τραυματίες πυροσβέστες και εγκλωβισμένοι στα Βίλλια - Καίγεται η περιοχή Νεμούτα
Συνεχίζεται και με εναέρια μέσα η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία. Η εικόνα που υπάρχει το πρωί της Παρασκευής είναι τα ενεργά μέτωπα στα χωριά Κολίρι και Λαμπέτι Πύργου, στη Λιναριά Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή του Λάλα και στην ευρύτερη περιοχή Κρυονερίου και Χελιδονίου.

Συνεχίζεται και με εναέρια μέσα η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία. Η εικόνα που υπάρχει το πρωί της Παρασκευής είναι τα ενεργά μέτωπα στα χωριά Κολίρι και Λαμπέτι Πύργου, στη Λιναριά Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή του Λάλα και στην ευρύτερη περιοχή Κρυονερίου και Χελιδονίου, μεταδίδει το protothema.gr.

Εκτός από τα εναέρια μέσα, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν ο στρατός, η αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου προχώρησαν οι Αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι.

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πύργου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Τρία πύρινα μέτωπα

Στην Ηλεία λοιπόν, δύο είναι τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο βρίσκεται, επίσης σε εξέλιξη, στο δήμο Πύργου, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές. Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στα χωριά Μουριά και Κάμενα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Στην περιοχή της Νεμούτα, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που καίει πυκνό δάσος, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.

Για την ομώνυμη κοινότητα, δόθηκε εδώ και αρκετή ώρα εντολή προληπτικής εκκένωσης, όπως και για τις γειτονικές κοινότητες Βίλλια και Τσαπαρέικα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης -Πύργου, από Λούβρο μέχρι Μιράκα, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Τραυματίες πυροσβέστες

Παράλληλα, δύο πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Πύργου μετά την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα των πυροσβεστών ανατράπηκε στην περιοχή Κολίρι του Πύργου, λόγω έλλειψης ορατότητας, εξαιτίας του καπνού της φωτιάς.

Αμέσως μετά, οι δύο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποιο τραύμα. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, «ηλικιωμένοι έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο του Πύργου με αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως μετά την εγκατάλειψη των σπιτιών τους, λόγω των προληπτικών εκκενώσεων κοινοτήτων».

Όπως πρόσθεσε ο Γιάννης Καρβέλης, «όλοι οι ηλικιωμένοι είχαν την απαραίτητη φροντίδα από το προσωπικό του νοσοκομείου και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας της μητρόπολης Ηλείας».

Μάλιστα, όπως τόνισε, ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ, σχετικά με την παροχή φροντίδας, «σε αυτές τις περιπτώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου του Πύργου, για αυτό και έχω δώσει εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλοι οι κοινωνικοί λειτουργοί, ώστε όταν έχουμε ανάλογα περιστατικά, να φροντίζουν τους ανθρώπους και να τους στηρίζουν ψυχολογικά, διότι η φροντίδα δεν σταματά στην παροχή μόνο νοσηλευτικών υπηρεσιών».

Εγκλωβισμένοι τέσσερις κάτοικοι στα Βίλλια

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι σε αγροικία στα Βίλλια έχουν εγκλωβιστεί 4 άτομα: ο ιδιοκτήτης των κτημάτων και 3 άτομα με υδροφόρα που συμμετείχαν στη κατάσβεση της φωτιάς όταν η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και τους περικύκλωσε.

Ο άνθρωπος δήλωσε ότι πρέπει να πάνε να τους σώσουν και χρειάζονται επειγόντως νερό για να τους προσεγγίσουν με ασφάλεια.

Εκκένωση του Γυθείου

Την ίδια στιγμή, εκτός ελέγχου έχει βγει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτή την ώρα εκκενώνονται το Γύθειο και το Μαυροβούνι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 ατόμων από παραλία στο χωριό Βαθύ Γυθείου, λόγω της φωτιάς που μαίνεται, από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με προορισμό το Γύθειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider