Ειδήσεις | Ελλάδα
28-07-2021 | 12:16

Μητσοτάκης: «Κεφάλαιο» οι απόδημοι - Αναβαθμίζουν τη διεθνή θέση της χώρας

Newsroom
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: «Κεφάλαιο» οι απόδημοι - Αναβαθμίζουν τη διεθνή θέση της χώρας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την δραστηριότητα της Διασποράς υπέρ της Ελλάδας, εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, στη συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την συμβολή της ομογένειας στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας και στην προώθηση των εθνικών δικαίων, πάντα σε συνεργασία με την Πολιτεία και τη Βουλή. «Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, αλλά και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος συνεχίζεται. Σας είναι εξάλλου γνωστοί οι προκλητικοί χειρισμοί της Άγκυρας στα κατεχόμενα της Μεγαλονήσου. Γνωστή, όμως, σας είναι και η διεθνής ασπίδα που υψώθηκε απέναντι στην Τουρκία για να προστατέψει τη διεθνή νομιμότητα. Και σε αυτή την κινητοποίηση ο ρόλος του παγκόσμιου Ελληνισμού, ο ρόλος όλων σας, της καθεμιάς και του καθένα ξεχωριστά, είναι ανεκτίμητος».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον απόδημο Ελληνισμό ένα υπερπολύτιμο κεφάλαιο για την χώρα, τονίζοντας ότι αποτέλεσε προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης η διευκόλυνση της ψήφου από το εξωτερικό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως μελλοντικά θα εξαλειφθούν και τα τελευταία εμπόδια που τίθενται στην ψήφο των αποδήμων.

«Ένας απ’ τους βασικούς μας στόχους  -είμαι σίγουρος ότι τον συμμερίζεστε και εσείς- είναι η διατήρηση της μητρικής μας γλώσσας. Και στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. Υποτροφίες σε φοιτήσεις στην ελληνική γλώσσα. Στηρίζουμε όμως ενεργά και τη δημιουργία νέων ψηφιακών εφαρμογών, ώστε οι ομογενείς δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, πέμπτης γενιάς, να μπορούν εύκολα και με τη χρήση της τεχνολογίας να μάθουν τη γλώσσα μας. Αναθερμαίνοντας, έτσι, τους δεσμούς με την πατρίδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια ξεχωριστή αναφορά στην πλατφόρμα «Staellinika», μια πλατφόρμα η οποία  δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά. 

«Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο σήμερα που μιλάμε, αριθμεί ήδη 30.000 συμμετέχοντες από 118 κράτη και λειτουργεί μάλιστα συμπληρωματικά σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Αμερικής. Σύντομα, μάλιστα, θα είναι και στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής»
.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών μας από τις Προξενικές Αρχές, όπως για παράδειγμα, οι υπηρεσίες «myConsulLive» και «Virtual Assistant» που επιδιώκουν να απλοποιήσουν διαδικασίες και να υπερβούν γραφειοκρατίες, ώστε η επαφή με το Ελληνικό Δημόσιο να γίνεται χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. 

 
Ο αγώνας για την ανάκαμψη

Σε ένα νέο κεφάλαιο για την χώρα με τον τίτλο «Ελλάδα 2.0», αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, «που θα την φέρει μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης  σε ρυθμούς ανάπτυξης». 

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε κάνοντας ένα κάλεσμα προς την συνέλευση: «Σε αυτήν την καινούργια αφετηρία, η πατρίδα σας σάς χρειάζεται δίπλα της. Ως πρεσβευτές των αξιών της, αλλά και ως συμπαραστάτες σε όλα τα μέτωπα. Στα μέτωπα των εθνικών δικαίων. Της οικονομικής ανάταξης. Αλλά και της κοινωνικής προόδου. Θέματα που θα απασχολήσουν, ασφαλώς, τη Γενική σας Συνέλευση, για τα γόνιμα συμπεράσματα της οποίας είμαι απολύτως σίγουρος. Γιατί, όπως λέει και το τραγούδι, «είτε με τις αρχαιότητες είτε με ορθοδοξία, των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία». Τον γαλαξία ενός πιο φωτεινού μέλλοντος».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.