Πλημμύρες στη Δ. Γερμανία: Στους 103 έφτασαν οι νεκροί - 1000 ακόμη αγνοούνται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλημμύρες στη Δ. Γερμανία: Στους 103 έφτασαν οι νεκροί - 1000 ακόμη αγνοούνται
Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή έχει παραλύσει, γεγονός το οποίο όπως είπε, έχει ως συνέπεια πολλοί που θεωρούνται αγνοούμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.

Σε μια τραγωδία που όσο περνούν οι ώρες λαμβάνει ασύλληπτες διαστάσεις, οι αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίας - Παλατινάτου είναι περί τους 1.000, ενώ τα επιβεβαιωμένα θύματα από τις καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας ανέρχονται στα 103. Για «ακόμη περισσότερους νεκρούς» φοβούνται οι αρχές.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΚΚ) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού.

Εννέα νεκροί τουλάχιστον από την ευρύτερη περιοχή ανασύρθηκαν από δομή διαμονής ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή έχει παραλύσει, γεγονός το οποίο, έχει ως συνέπεια πολλοί που θεωρούνται αγνοούμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. «Ελπίζουμε να συμβαίνει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

Τουλάχιστον 165.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το βράδυ της Πέμπτης καθώς τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης «βύθισαν» την πλημμυρισμένη περιοχή.

Στο Λεβερκούζεν σημειώθηκε βραχυκύκλωμα σε μεγάλο νοσοκομειο της πόλης και 470 ασθενείς μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε ασφαλές καταφύγιο. Προβλήματα καταγράφονται και στις συγκοινωνίες. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Γερμανίας με τις Βρυξέλλες έχει διακοπεί. Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις μετακινήσεις τους.

Πολιτικές παρεμβάσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο

«Υπάρχουν άνθρωποι νεκροί, άνθρωποι αγνοούμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας - Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ (SPD).

Από την πλευρά του ο Άρμιν Λάσετ, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, διέκοψε την προεκλογική του καμπάνια και επισκέφθηκε το Χάγκεν, μία από τις πόλεις που επλήγησαν έντονα από την κακοκαιρία. Το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (WDR), επισήμανε την ανάγκη να καταστεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών - καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις - με την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Λάσετ έχει δεχθεί κατ' επανάληψη κριτική για τη στήριξη που προσφέρει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του και για την ταυτόχρονη παρακώλυση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Ωστόσο, ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης Στέφαν Ράμστορφ δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μπορούμε όμως να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου», διευκρίνισε.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ήδη αναχωρήσει για την επίσκεψη της στις ΗΠΑ, όταν έγιναν γνωστές οι συνέπειες της κακοκαιρίας. Σε μήνυμά της από την Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι έχει «συγκλονιστεί» από το μέγεθος της καταστροφής και υπöσχεται άμεση βοήθεια στους πληγέντες.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ακύρωσε τις διακοπές του και επισκέφθηκε το κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, που επίσης επλήγη από την κακοκαιρία. Αλλά και η υποψήφια των Πρασίνων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Αναλένα Μπέρμποκ, επέστρεψε στο Βερολίνο εσπευσμένα από τις διακοπές της, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Τις προσπάθειες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές συνδράμουν αμερικανοί εθελοντές από την γειτονική αεροπορική βάση του Σπανγκντάλεμ, με τη διανομή εκατοντάδων σάκων με άμμο στους κατοίκους της περιοχής.

Οι μετεωρολόγοι είπαν πως ποτέ στο παρελθόν δεν είχε πέσει μέσα σε 24 ώρες τόση ποσότητα βροχής- εικοσαπλάσια του μέσου όρου- στη συγκεκριμένη περιοχή της δυτικής Γερμανίας, στα σύνορα με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Σημειώνουν μάλιστα ότι η πιθανότητα να επαναληφθεί το φαινόμενο είναι μία στα 100 χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την BILD, στην περιοχή της Ρηνανίας - Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ, υπάρχει σήμερα πιθανότητα για νέες βροχοπτώσεις. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) εξέδωσε σήμερα το πρωί έκτακτη προειδοποίηση για τοπικές έντονες καταιγίδες σε όλη την περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και DW

Photo: GettyImages/IdealImage

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρώπη - πλημμύρες: Τουλάχιστον 67 τα θύματα - Δραματική η κατάσταση στη δυτική Γερμανία

Μέρκελ: Η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων απαιτεί δράση

gazzetta
gazzetta reader insider insider