Διεθνή
08-07-2021 | 15:23

ΕΕ: Ενδεχόμενη αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού με Ρωσία

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΕ: Ενδεχόμενη αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού με Ρωσία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στην Ρωσία να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του πρεσβευτή της ΕΕ στην Μόσχα, ενώ το Κρεμλίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του πρεσβευτή της ΕΕ «θετικές».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στο ρωσικό υπουργείο Υγείας, να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό, δήλωσε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ρωσία Μάρκους Εντερερ.

«Είναι για μας αναγκαίο… να βρούμε λύση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Γνωρίζετε, ότι η ΕΕ έχει ψηφιακό πιστοποιητικό, που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ, όπως και νόμος, που προβλέπει το ενδεχόμενο να αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά αυτά ως ισοδύναμα με άλλα παρόμοια πιστοποιητικά. Σ’ αυτό το πνεύμα απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και προτείναμε να συζητήσουμε αν η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια τέτοια διαδικασία», δήλωσε ο Έντερερ, προσθέτοντας ότι «Θα ήταν πολύ ωφέλιμο, εάν τα δικά μας και της Ρωσίας πιστοποιητικά ήσαν ισοδύναμα»

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ρωσία, αναφερόμενος στην διαδικασία πιστοποίησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι έχει καθαρά τεχνικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να πολιτικοποιείται.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, χαιρέτισε τις δηλώσεις Εντερερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν κατά την διαδικασία αυτή δεν υπάρξουν τεχνητά εμπόδια. «Είναι κατανοητό ότι μπορεί να υπάρξουν διάφορες τοποθετήσεις, είναι κατανοητό ότι μέχρι στιγμής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει αναγνωρίσει τον Sputnik, και οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν εξαιρέσουμε κάποιες προκαταλήψεις, που έχουν είτε πολιτικό, είτε τεχνητό , είτε λομπίστικο χαρακτήρα, τότε ούτως ή άλλως αυτή η επίπονη συνεργασία μας θα στεφθεί με επιτυχία και το ρωσικό εμβόλιο θα αναγνωρισθεί».

Κατά τον Πεσκόφ, μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός. «Οι δηλώσεις αυτές του πρεσβευτή, (της ΕΕ) είναι αξιοσημείωτες και πολύ θετικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Και με Ελβετία

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελβετία συμφώνησαν να αναγνωρίζουν από αύριο, Παρασκευή 9 Ιουλίου, τα ψηφιακά πιστοποιητικά η μία της άλλης ώστε να επιτραπούν τα ταξίδια ελβετών πολιτών μέσα στην ΕΕ, καθώς και τα ταξίδια από την ΕΕ στην Ελβετία.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα πιστοποιητικά, που εκδίδονται από την Ελβετία, θα θεωρούνται ισότιμα με το πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, το οποίο καθιερώθηκε την 1η Ιουλίου για να βοηθήσει τους πολίτες να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα στην 27μελή Ένωση, καθώς και να διευκολύνει το άνοιγμα στον θερινό τουρισμό.

Ταυτόχρονα η Ελβετία θα δέχεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ για τα ταξίδια στην Ελβετία, ανέφερε η Κομισιόν σε δήλωσή της.

Προς το παρόν, οι 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία συνδέονται με αυτό το κοινό σύστημα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid. Το εν λόγω πιστοποιητικό, το οποίο μπορεί να υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή σε smartphone ή σε έντυπο, παίρνει τη μορφή ενός κωδικού QR που δείχνει αν ο ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, αν έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή αν έχει ανοσία λόγω πρόσφατης ανάρρωσης από μόλυνση με Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.