Το Ocean Viking ζητεί από την ΕΕ επειγόντως ένα λιμάνι για να αποβιβάσει 572 μετανάστες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Ocean Viking ζητεί από την ΕΕ επειγόντως ένα λιμάνι για να αποβιβάσει 572 μετανάστες
Η SOS Méditerranée δηλώνει ότι έχει διασώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους από τον Φεβρουάριο του 2016, αρχικά με το πλοίο Aquarius και μετά με το Ocean Viking.

Το Ocean Viking, το πλοίο διάσωσης της SOS Méditerranée που περισυνέλλεξε 572 μετανάστες στη Μεσόγειο, ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσει «το ταχύτερο δυνατόν».

«Είναι το τέταρτο αίτημα που έχουμε διατυπώσει στις αρμόδιες ναυτιλιακές αρχές», δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση καλώντας «τις ευρωπαϊκές χώρες να συντονίσουν επειγόντως την αποβίβαση».

Στο πλοίο βρίσκονται «572 άνθρωποι που διασώθηκαν σε έξι επιχειρήσεις διάσωσης. Υπάρχουν γυναίκες, παιδιά, ένα μωρό τεσσάρων μηνών και όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποβιβαστούν σε ασφαλές μέρος, το ταχύτερο δυνατόν», εξηγεί μέλος της ΜΚΟ σε βίντεο που γυρίστηκε από τη γέφυρα του Ocean Viking.

Έως την Παρασκευή τελειώνουν οι προσυσκευασμένες μερίδες φαγητού και τα φάρμακα και ορισμένοι επιβάτες είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι έπειτα από τρεις ημέρες στη θάλασσα κάτω από τον ήλιο πριν από τη διάσωσή τους, δηλώνει η ΜΚΟ.

Την 1η Μαΐου, το Ocean Viking είχε αποβιβάσει 236 μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα της Σικελίας.

Από τις αρχές του 2021, 898 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η SOS Méditerranée δηλώνει ότι έχει διασώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους από τον Φεβρουάριο του 2016, αρχικά με το πλοίο Aquarius και μετά με το Ocean Viking.

Τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως το Ocean Viking, σώζουν ζωές αλλά κατηγορούνται επίσης ότι παίζουν το παιχνίδι των διακινητών στ' ανοιχτά της Λιβύης, όπου οι διακινητές ανθρώπων δεν χρησιμοποιούν πια σκάφη ανοικτής θαλάσσης που να μπορούν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές, αλλά περιορίζοντα σε φουσκωτά σκάφη, τα οποία υπερφορτώνουν με μετανάστες, από τα οποία μερικές φορές παίρνουν τη μηχανή μόλις περάσουν το όριο των χωρικών υδάτων της Λιβύης, αφήνοντας σε έναν μετανάστη έναν αριθμό τηλεφώνου για να καλέσει και να ζητήσει βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider