Κορονοϊός: Όλες οι νέες αποφάσεις - Με green pass ή αρνητικό τεστ οι υπερτοπικές μετακινήσεις από 5/7 (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Όλες οι νέες αποφάσεις - Με green pass ή αρνητικό τεστ οι υπερτοπικές μετακινήσεις από 5/7 (vid)
Yποχρεωτική επίδειξη "green pass" για μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό από τη Δευτέρα 5/7. Υποχρεωτικό το αρνητικό μοριακό ή rapid test για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Νέα μέτρα για τις υπερτοπικές μετακινήσεις ανακοινώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Μετακινήσεις

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν και ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την υποχρεωτική επίδειξη "green pass" για μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό από τη Δευτέρα 5/7. Το μέτρο θα αφορά τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, πλοία, λεωφορεία) και όχι τα ΙΧ, τα οποία θα ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.

Για τις μετακινήσεις στα νησιά από ενήλικες, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες, η αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Το self test εξαιρείται προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ψευδών δηλώσεων.

Για τους ανήλικους, θα μπορεί να εφαρμοστεί οποιοδήποτε τεστ και self test, ενώ τα παιδιά μέχρι 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα. Συνίσταται self test με την επιστροφή.

Από το μέτρο, θα εξαιρεθούν οι περιοχές της Εύβοιας, Λευκάδας και Σαλαμίνα, αλλά και όσοι μετακινούνται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης σε εβδομαδιαία βάση. Στην περίπτωση αυτή, οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με εβδομαδιαίο self test.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Εστίαση - Ψυχαγωγία

Η κυβέρνηση έσωσε στη δημοσιότητα έναν οδηγό με τις 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για την εστίαση και την ψυχαγωγία των πολιτών στη νέα φάση του σχεδίου «Ελευθερία. Εκεί δίνονται, μεταξύ άλλων, λεπτομέρειες για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται καθώς και συμβουλές προς τους πολίτες.

Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό οδηγό ΕΔΩ.

Δείτε τις ανακοινώσεις εδώ:

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας

Νέα δεδομένα ισχύουν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ακόμη, ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Παπαευαγγέλου: 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Ανοίγοντας την ενημέρωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανακοπή της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, αλλά και τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας όσων μολύνονται. «Σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Ανακόπηκε η καθοδική πορεία που είχε τις προηγούμενες εβδομάδες. Σημαντική περαιτέρω μείωση της μέσης ηλικίας, που έπεσε κατά 5 χρόνια στα 27 έτη. Τα νέα κρούσματα αφορά κυρίως τους 18 – 34 αφορούν το 60% των κρουσμάτων. Βλέπουμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση κρουσμάτων σε νησιά, αυξάνεται η θετικότητα στο 1,1%.

Αναφορικά με τους θανάτους βλέπουμε σημαντική μείωση στους άνω των 65 και σταθεροποίηση στους μικρότερους. Ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας. Είχαμε μείωση κρουσμάτων 75% και των θανάτων κατά 50%. Η αύξηση την τελευταία εβδομάδα ίσως οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και στη μετάλλαξη Δέλτα.

100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό και 40 – 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Θα έχει αποτέλεσμα τη νέα αύξηση κρουσμάτων που θα αφορά ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα. Ψηλός ο κίνδυνος για ανεμβολίαστους ή μη πλήρως εμβολιασμένους. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να έχουν πρόβλημα. Ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ως 96% προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα. Η χορήγηση μιας μόνο δόσης δεν επαρκεί και δεν καλύπτει. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες που η μετάλλαξη έχει επικρατήσει δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω εμβολιαστικής κάλυψης

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα στην Ελλάδα, 80% των ενηλίκων άνω των 65 ετών έχει ήδη πραγματοποιήσει ή σχεδιάσει την πρώτη δόση. Όμως στους νεότερους τα ποσοστά είναι αρκετά μικρότερα στους 50 – 64. Οι ενήλικες 50 – 59 έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν από τους 40 – 49. Οι νέοι καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα άμεσα για να επιστρέψουν με ασφάλεια από τις καλοκαιρινές διακοπές».

Μαγιορκίνης: Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση

«Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση της τάξης του 27% στις διαγνώσεις και 8% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ενισχύθηκε στο επίπεδο των 52.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 870 ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «από τις 47 χώρες, οι 25 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης». «Σημαντική επιδείνωση ωστόσο βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρωσία» ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας.

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης. Η πίεση, ωστόσο, στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ακόμα, «ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Εισήγηση για «διαβατήριο» στις εγχώριες μετακινήσεις

Εστίαση - Ψυχαγωγία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους

Κορονοϊός: 761 νέα κρούσματα, 4 νεκροί και 189 διασωληνωμένοι τις τελευταίες 24 ώρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider