Γαλλία: Οι περιφερειακές και οι προεδρικές εκλογές είναι δύο μη συγκρίσιμες ψηφοφορίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Οι περιφερειακές και οι προεδρικές εκλογές είναι δύο μη συγκρίσιμες ψηφοφορίες
«Ας μη εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές».

Οι κακές επιδόσεις στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στην Γαλλία των κομμάτων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν βάζει ένα ερωτηματικό στο σενάριο για την αναμέτρησή τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, αλλά οποιαδήποτε συνεπαγωγή θεωρείται επικίνδυνη εξαιτίας της συντριπτικής αποχής.

Από τις προεδρικές εκλογές του 2017, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ανήλθε στην εξουσία αντλώντας ψήφους από την δεξιά και την αριστερά κυριαρχώντας στο κέντρο και νικώντας την Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, παρατηρητές και δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι μια επανάληψη είναι πιθανή το 2022, τόσο τα ιστορικά κόμματα φαίνονται καθηλωμένα στις αντιφάσεις τους και τις προσωπικές έριδες. Όμως, ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών χθες δημιούργησε μία άλλη εικόνα.

«Η δυναμική επιστροφή του διαχωρισμού δεξιάς-αριστεράς», θριαμβολογεί η εφημερίδα Le Figaro την επομένη της ψηφοφορίας που χαρακτηρίσθηκε από τις καλές επιδόσεις της παραδοσιακής δεξιάς (Les Republicains, Οι Ρεπουμπλικανοί, LR) και της παραδοσιακής αριστεράς (Σοσιαλιστικό Κόμμα, PS), που επωφελήθηκαν από την πριμοδότηση των απερχόμενων αιρετών αρχόντων.

«Οπως και στις δημοτικές (2020), ο παλιός κόσμος δείχνει ότι είναι παρών», σημειώνει ο πολιτειολόγος Bruno Cautrès. Τόσο στην αριστερά, όσο και στην δεξιά, θέλουν να ελπίζουν ότι αυτές οι επιδόσεις θα έχουν αντίκρυσμα στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο Ξαβιέ Μπερτράν, υποψήφιος των LR στην περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει υποψήφιος για τις προεδρικές του 2022, ενθουσιάστηκε που «έσπασε τα σαγόνια του Εθνικού Συναγερμού», του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

«Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια που μας εξηγούν ότι είμαστε καταδικασμένοι σε μία μονομαχία ανάμεσα στον κ.Μακρόν και την κ.Λεπέν...το αποτέλεσμα δείχνει ακριβώς το αντίθετο», δήλωνε χθες το βράδυ ο Ολιβιέ Φορ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Ολα μπορούν να συμβούν»

«Ας μη εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στην France 2. «Με αποχή στο 70%, όλα μπορούν να συμβούν στον δεύτερο γύρο» της επόμενης Κυριακής.

Στην πραγματικότητα, η μόνη βεβαιότητα της ψηφοφορίας είναι η καθηλωτική αδιαφορία 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, όπως αποδεικνύει η ιστορική αποχή που αγγίζει το 70%.

«Δεν θέλω να βρεθώ σε ένα είδος ευφορίας, που θα ήταν πρόωρη και άκαιρη εν μέσω μίας κρίσης της δημοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο Ολιβιέ Φορ.

Με τέτοια αποχή, δεν είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της χώρας. Αυτοί που μετακινήθηκαν μέχρι τις κάλπες είναι το πιο νομιμόφρον τμήμα του εκλογικού σώματος, πολύ συχνά πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι», σύμφωνα με τον Stéphane Zumsteeg, εκλογικό αναλυτή στο Ipsos.

«Ορισμένοι κάνουν λόγο για έναν γύρο προθέρμανσης δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ξυπνήσαμε με την εντύπωση ότι ο κινητήρας της δημοκρατίας μας λειτουργεί στο κενό», γράφει η καθολική La Croix στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Λαός απεχόντων».

«Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την έξοδο από την πανδημία, από την αδιαφορία για τα ειδικά διακυβεύματα αυτής της ψηφοφορίας, που οι Γάλλοι έχουν δυσκολία να αποκρυπτογραφήσουν και από το γεγονός ότι γι΄αυτούς το πραγματικό ραντεβού είναι οι προεδρικές εκλογές σε ένδεκα μήνες», εκτίμησε ο πολιτειολόγος Brice Teinturier στο δίκτυο France Inter.

Παρά την υποχώρηση του κόμματός του La Republique en Marche (LREM), τίποτε δεν αποκλείει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα τα καταφέρει το 2022. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στις ενδιάμεσες εκλογές και σε μία εθνική ψηφοφορία με δύο υποψήφιους, σύμφωνα με την Christèle Lagier, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν.

Οσο για τον Εθνικό Συναγερμό, που χάνει εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015, «το λάθος θα ήταν να θεωρηθεί ότι πρόκειται για πανωλεθρία για την Μαρίν Λεπέν και ότι θα έχει αντίκτυπο στην εκστρατεία της για το 2022. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις δύο ψηφοφορίες. Έχουν τελείως διαφορετικές δυναμικές», λέει ο Antoine Bristielle, του ιδρύματος Jean-Jaurès.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: «Ήττα» για το κόμμα του προέδρου Μακρόν η μεγάλη εκλογική αποχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider