Ο ρόλος της Ενέργειας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ρόλος της Ενέργειας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη
Ο ρόλος της Ενέργειας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη αναλύθηκε το Σάββατο, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,  στο 9ο Regional Growth Conference.

Ο ρόλος της Ενέργειας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη αναλύθηκε το Σάββατο, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο 9ο Regional Growth Conference που διοργανώνεται στην Πάτρα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας καθώς και επικεφαλής ρυθμιστικών αρχών και επιχειρήσεων αναφέρθηκαν στις ενεργειακές επενδύσεις στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των ιδιαίτερων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στις επενδύσεις 43 δις που θα γίνουν μέχρι το 2030 στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι πολλά από τα έργα θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο και θα αφορούν στην αποθήκευση ενέργειας, στην αναβάθμιση των δικτύων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και σε έργα επέκτασης φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί το καύσιμο βάσης όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Το ένα τρίτο των πόρων προορίζεται για πράσινες δράσεις και κατ’ επέκταση, πάνω από 6 δις σε επιδοτήσεις θα στηρίξουν επενδύσεις σε έργα αναδάσωσης, προστασίας της βιοπικοιλότητας και προγράμματα εξοικονόμησης όπως είναι το Εξοικονομώ κατ’ οίκων (Εξοικονομώ - Αυτονομώ). «Προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το κτιριακό απόθεμα, προωθούνται 2 δις. επενδύσεων δημοσία δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά αυτό το ποσόν ανεβαίνει αν συνυπολογιστεί και η ιδιωτική συμμετοχή», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκρέκας στα έργα φυσικού αερίου επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει πλέον έργα υποδομών για μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου το επιτρέπει. Στη χώρα μας το φυσικό αέριο αντικαθιστά το πετρέλαιο ή τον λιγνίτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις συζητούμε την ΕΕ ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής για να χρηματοδοτήσουμε υποδομές. Το φυσικό αέριο θα είναι κοντά μας για τα επόμενα χρόνια ως καύσιμο βάσης. Η διείσδυση έως το 2030 των ΑΠΕ στο 70% σημαίνει ότι το υπόλοιπο 30% πρέπει να παράγεται από ένα καύσιμο καθαρότερο από το πετρέλαιο.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας σημειώνοντας ότι «ως υπεύθυνη κοινωνία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τις ΑΠΕ για να βοηθήσουμε να εξαλείψουμε την ενεργειακή φτώχεια» και προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ένας πράσινος ενεργειακός δείκτης ασφαλείας για τα νοικοκυριά που έχουν δυσκολία να πληρώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν.

Μάργαρης: Ο πράσινος χαρακτήρας των έργων του ΑΔΜΗΕ

Στις επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και στον πράσινο χαρακτήρα τους αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης. Όπως σημείωσε, για να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει ένα σύστημα μεταφοράς καλύπτοντας τη δυνατότητα των ΑΠΕ να συνδεθούν σε αυτό. «Το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 5 δις μέχρι το 2030 και μας καθιστά το μεγαλύτερο ενεργειακό επενδυτή στη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Μάργαρης ενώ αναφερόμενος στα πολυσυζητημένα έργα της μικρής και μεγάλης διασύνδεσης, υπενθύμισε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου και ότι το 2021 θα ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση (Κρήτης-Αττικής).

Χωματάς: Έργα εκσυγχρονισμού, αγωγοί και LNG

Στα έργα εκσυγχρονισμού του ΔΕΣΦΑ αναφέρθηκε ο κ. Χωματάς, διευθυντής ανάπτυξης και υποδομών του ΔΕΣΦΑ. Όπως σημείωσε, το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή περιλαμβάνει τρεις άξονες:

  • Τα έργα εκσυγχρονισμού, έργα σύνδεσης νέων περιοχών και LNG
  • Tα έργα σύνδεσης νέων περιοχών όπως είναι η διασύνδεση Δυτικής Μακεδονίας και ο αγωγός Πελοποννήσου
  • Τα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων LNG στη Ρεβυθούσα

«Στόχος είναι όλα τα καινούρια συστήματα και τα υπάρχοντα να είναι φιλικά στη χρήση υδρογόνου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει υποδομές αγωγών μήκους 40.000 χλμ.

Τσάκας (ΔΕΔΑ): Η σημασία των δικτύων φυσικού αερίου στην ανάπτυξη

Ο κ. Τσάκας, διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΔΑ ανέδειξε το ρόλο του φυσικού αερίου κατά την μεταλιγνιτική εποχή σημειώνοντας ότι η μεταβατική φάση δεν θα είναι ένα διάστημα λίγων ετών αλλά απαιτείται μια διαδικασία ωρίμανσης. «Η ΔΕΔΑ έρχεται να επιτελέσει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία και πάνω από μισό δισεκατομμύριο στις αρχές της επόμενης. Στόχος είναι να συνδέσουμε αρχικά 35 πόλεις της περιφέρειας με δίκτυα φυσικού αερίου και σκοπός είναι την επόμενη δεκαετία οι νέοι χρήστες (νοικοκυριά, βιομηχανίες, επιχειρήσεις) να ξεπεράσουν τους 150.000 όπως σημείωσε.

«Τα δίκτυα θα αποτελέσουν εκτός από γέφυρα για έλευση του φυσικού αερίου και γέφυρα για την ενίσχυση του μείγματος. Είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε τη χρήση βιομεθανίου στα δίκτυά μας», κατέληξε ο κ. Τσάκας.

Στεφάτος (ΕΔΕΥ): Οι προκλήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων και τα οφέλη από το φυσικό αέριο

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος, αναλύοντας περαιτέρω το θέμα της συμβολής του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη συμφώνησε με τους υπόλοιπους ομιλητές του πάνελ ότι το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για την ελληνική κοινωνία ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των συντονιστών έκανε αναφορά στα δυνητικά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη από την δυνητική εκμετάλλευση του εγχωρίως παραγόμενου φυσικού αερίου μελλοντικά. Όπως σημείωσε, στους υδρογονάνθρακες είναι και το φυσικό αέριο και οι ενδείξεις από τους διαθέσιμους στόχους σε αδειοδοτημένες περιοχές δείχνουν ότι μάλλον το 85% είναι φυσικό αέριο. Αναφερόμενος στη συμβολή του στην οικονομία, τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία καταγράφονται 150 δις. εισαγωγών σε ορυκτά καύσιμα, επομένως αν αναπτυχθεί εγχώρια παραγωγή, το όφελος είναι προφανές για το κράτος, όπως σημείωσε. «Η πρόκληση είναι να επιταχύνουμε. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια με εντατικό ρυθμό. Ερχόμαστε να προσφέρουμε στην ενεργειακή ασφάλεια ης Ελλάδας και να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προοπτικές του upstream στην Ελλάδα, ο κ. Στεφάτος σημείωσε ότι αυτές επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι «έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον δύο μεγάλων διεθνών εταιρειών όπως είναι η Total και η ExxonMobil που δαπανούν εκατομμύρια για αυτό το σκοπό».

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε τη διαχρονική προσπάθεια του ελληνικού κράτους να σημειωθεί πρόοδος στον τομέα και η ΕΔΕΥ αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας, όπως επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider