Πορτογαλία: «Πυρά» κατά της κυβέρνησης για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πορτογαλία: «Πυρά» κατά της κυβέρνησης για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ
Η Πορτογαλία υπέστη ένα καταστροφικό ξέσπασμα της COVID-19 νωρίτερα φέτος και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους εάν δεν μπορεί να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αντιμετωπίζει επικρίσεις από βουλευτές για την αποστολή αντιφατικών μηνυμάτων σχετικά με την COVID-19 αφού επέτρεψε σε χιλιάδες Άγγλους οπαδούς του ποδοσφαίρου να κάνουν πάρτι στο Πόρτο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, παρά τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού.

Παραμονές του τελικού που διεξήχθη προχθές, Σάββατο, ανάμεσα στην Τσέλσι και στη Μάντσεστερ Σίτι, πλήθη Άγγλων φιλάθλων, στην πλειονότητά τους χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, κατέβηκαν στους δρόμους του Πόρτο για να πιουν και να τραγουδήσουν συνθήματα υπέρ των ομάδων τους.

"Η κυβέρνηση και ο δήμαρχος του Πόρτο θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους Πορτογάλους, οι οποίοι, έχοντας στερηθεί τόσα πολλά, παρακολουθούν αυτή την ντροπή εν μέσω της μάχης κατά της πανδημίας", έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρούι Ρίο.

Ωστόσο είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία όλοι οι οπαδοί έπρεπε να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Πορτογαλία, η οποία είναι στον "πράσινο" κατάλογο της βρετανικής κυβέρνησης επιτρέποντας στους τουρίστες να την επισκεφθούν χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η Πορτογαλία υπέστη ένα καταστροφικό ξέσπασμα της COVID-19 νωρίτερα φέτος και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους εάν δεν μπορεί να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση. Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους εκτός υπαίθριων χώρων μπαρ και εστιατορίων που έχουν άδεια εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Περίπου 16.500 οπαδοί επιτράπηκαν στο στάδιο Dragao στο Πόρτο, αναστατώνοντας τους ντόπιους οι οποίοι επί μήνες απαγορεύεται να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Πολλοί άλλοι Άγγλοι οπαδοί ταξίδεψαν στην πόλη για να υποστηρίξουν τις ομάδες τους εκτός σταδίου.

Ο Φρανσίσκο Ροντρίγκες ντος Σάντος, ηγέτης του πορτογαλικού δεξιού κόμματος CDS, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, λέγοντας ότι "υιοθέτησε μια απολύτως αντιφατική και αλλοπρόσαλλη προσέγγιση".

"Ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ έδωσε μια άσχημη εικόνα της Πορτογαλίας και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη δημόσια υγεία", πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, αστυνομική πηγή δήλωσε στο Reuters πως οι πορτογαλικές αρχές δεν είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να οργανωθούν πλήρως για τον τελικό, καθώς η UEFA είχε ανακοινώσει ότι ο αγώνας θα μετατίθετο από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο μόλις πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Οι πορτογαλικές αρχές αποφάσισαν να χαλαρώσουν τους κανόνες κατά της COVID-19 για τον αγώνα την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να απαιτούν πλέον από τους οπαδούς να παραμένουν σε "φούσκες" ("bubbles") και αίροντας τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

"Δεν είναι κατανοητό να επιτρέπεις σε ένα γεγονός (να λαμβάνει χώρα) που δεν επιτρέπεται για την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας αυτής", δήλωσε η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ Καταρίνα Μαρτίνς.

Ορισμένοι ειδικοί για την υγεία φοβούνται τώρα ότι οι Πορτογάλοι θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να συμμορφωθούν με προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Η υγειονομική αρχή της βόρειας περιοχής της Πορτογαλίας ζήτησε χθες, Κυριακή από όλους εκείνους που βρέθηκαν κοντά σε οποιονδήποτε από τους εορτασμούς για το Τσάμπιονς Λιγκ να παρακολουθεί την υγεία του για τυχόν συμπτώματα COVID-19 και να μειώσει τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους για τις επόμενες 14 ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider