Ισχυρές αντιδράσεις χωρών ενάντια στη Λευκορωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές αντιδράσεις χωρών ενάντια στη Λευκορωσία
Ryanair
Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απειλήσει να περιορίσουν τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Λευκορωσία και ενδεχομένως να περιορίσουν τις χερσαίες μεταφορές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απειλήσει να περιορίσουν τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Λευκορωσία και ενδεχομένως να περιορίσουν τις χερσαίες μεταφορές, αφότου επιβατικό αεροπλάνο της Ryanair αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ σε ένα περιστατικό που δυτικές χώρες κατήγγειλαν ως «κρατική αεροπειρατεία».

Γερμανία

Η Γερμανία κάλεσε τον πρέσβη της Λευκορωσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα το βράδυ για να δώσει εξηγήσεις για την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο Μινσκ.

«Οι προηγούμενες δηλώσεις της κυβέρνησης της Λευκορωσίας για την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ είναι άτοπες και μη αξιόπιστες. Χρειαζόμαστε σαφήνεια για το τι πραγματικά συνέβη χθες επί του αεροσκάφους και επί του εδάφους. Και χρειαζόμαστε σαφήνεια ως προς την καλή μεταχείρηση του Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του, οι οποίοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σύμφωνα με ανακοίνωση.

Τις συνομιλίες με τον Λευκορώσο πρέσβη στο Βερολίνο Ντενίς Σιντορένκο θα διεξαγάγει ο υφυπουργός Μιγκουέλ Μπέργκερ.

«Ταυτόχρονα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για τις επιπτώσεις στο σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτή η αυθαιρεσία δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες", δήλωσε ο Μάας.

Λιθουανία

Για «γεγονός άνευ προηγουμένου» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το αεροσκάφος της Ryanair αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ» ανέφερε ο Λιθουανός Πρόεδρος, και προσέθεσε ότι ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν επειδή στην πτήση της Ryanair επέβαινε «ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και η φωνή της αντιπολίτευσης, Ρομάν Προτασέβιτς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Προτασέβιτς συνελήφθη μαζί με την φίλη του, ενώ έκανε λόγο για κρατική τρομοκρατία εναντίον μιας «ευρωπαϊκης κοινότητας». Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 18 εθνικότητες και στο ότι χρειάζονται «ξεκάθαρες πράξεις».

Σχετικά με τα πιθανά μέτρα, ο κ. Ναουσέντα αναφέρθηκε στο ότι θα μπορούσε 1) "να απαγορευτεί ή να κλείσει"ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τις αερογραμμές της Λευκορωσίας 2)να αναγνωριστεί ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας ως "μη ασφαλής" για τις πολιτικές πτήσεις και 3) να επεκταθούν οι κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider