Διεθνή
21-05-2021 | 09:45

DW: Η πανδημία αφήνει ίχνη καταστροφής - παντού

Newsroom
Μοιράσου το
DW: Η πανδημία αφήνει ίχνη καταστροφής - παντού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πανδημία είναι μία σκληρή δοκιμασία ακόμη και σε πλούσια, καλά οργανωμένα -πολιτικά και κοινωνικά- βιομηχανικά κράτη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στις φτωχές χώρες του Παγκόσμιου Νότου, εκεί που οι υποδομές και η ιατρική περίθαλψη δεν είναι μόνο ελλιπής, αλλά πολλές φορές και ανύπαρκτη.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Kompass 2021», που επικαλείται η Deutsche Welle, και παρουσίασε στο Βερολίνο η γερμανική οργάνωση «Βοήθεια κατά της Παγκόσμιας Πείνας» (Welthungerhilfe) και η οργάνωση βοήθειας παιδιών «terre des hommes», ο απολογισμός προκαλεί πικρία. Λόγω πανδημίας καταγράφεται υποτροπή σε όλους τους τομείς που είχαν σημειωθεί πρόοδοι στα δικαιώματα των παιδιών. Σημειώθηκε επιστροφή σε καταστάσεις που ίσχυαν προ δεκαετιών. «Το 2020 επιβλήθηκε lockdown σε όλες τις χώρες της γης», λέει η Μπρίτε Κέτερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης terre des hommes.

«Πάνω από 1,6 δισ. των κατοίκων τους είναι μαθητές. Εάν ξαναπάνε στο σχολείο είναι άγνωστο. Πείνα, ασθένειες, παιδική εργασία, γάμοι ανηλίκων, προσφυγιά και απομόνωση, όλα αυτά είναι απότοκα της πανδημίας. Δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας τα παιδιά και τις ευκαιρίες για το μέλλον τους. Απειλούνται δικαιώματα των παιδιών κι αυτό είναι καταστροφικό». Στην πανδημία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και ότι η πείνα ξαναχτυπά με μεγαλύτερη σφοδρότητα παρά ποτέ.

«Να σταματήσει ο εμβολιαστικός εθνικισμός»

«Η πρόσφατη έκθεση των ΗΕ για την επισιτιστική κατάσταση έδειξε ότι μέσα σε ένα χρόνο, από το 2019 μέχρι το 2020, άγγιξε τα 20 εκατ. ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα πείνας, κινδυνεύοντας να πεθάνουν», λέει ο Ματίας Μόγκε, γενικός γραμματέας της οργάνωσης «Βοήθεια Κατά της Παγκόσμιας Πείνας». «Κι αυτή η αύξηση οφείλεται στην πανδημία. 155 εκατ. άνθρωποι σε 55 χώρες απειλούνται από την πείνα. Σε τρεις εξ αυτών, στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πάνω από το μισό του πληθυσμού αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα πείνας. Αυτές οι χώρες πλήττονται από μακρόχρονους πολέμους, διενέξεις, αλλά και από την κλιματική αλλαγή».

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα της DW, οι δύο οργανώσεις καλούν την ανθρωπότητα να ακολουθήσει μια πιο δίκαιη κατανομή αγαθών και να εντείνει τις δράσεις της κατά της κλιματικής αλλαγής. Σε ότι αφορά στα εμβόλια, ζητούν να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός» και να ξεκινήσουν εμβολιαστικές καμπάνιες και στις φτωχές χώρες. Στα θετικά σημεία της έκθεσης ανήκει το ότι, μετά από 4 χρόνια στασιμότητας, αυξήθηκαν παγκοσμίως οι δαπάνες για την αναπτυξιακή συνεργασία. Από τα 151 δισ. δολάρια, άγγιξαν πέρυσι τα 161 δισ. δολάρια. Εξ αυτών ωστόσο μόνο τα 12 δισ. δολάρια δόθηκαν για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Φωτογραφία: AP 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.