ΥΠΕΞ Ιταλίας: Δεν μας ικανοποιούν τα μέτρα στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ Ιταλίας: Δεν μας ικανοποιούν τα μέτρα στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο
Η Λαμορτζέζε έκανε γνωστό ότι από την αρχή του 2021 αποβιβάσθηκαν στην Ιταλία 13.358 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σε σημερινές δηλώσεις της, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτέζε αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στη στάση της κυβέρνησης Ντράγκι στο κύριας σημασίας αυτό θέμα.

«Η δέσμη μέτρων που προτείνεται με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο δεν μας ικανοποιεί», τόνισε η υπουργός, η οποία αύριο θα επισκεφθεί την Τυνησία για συνομιλίες με την κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας, μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Η Λαμορτζέζε έκανε γνωστό ότι από την αρχή του 2021 αποβιβάσθηκαν στην Ιταλία 13.358 μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από τη Λιβύη (8.987) και από την Τυνησία (3.041). Μόνον τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έφτασαν στην Κάτω Ιταλία 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

«Είμαι της άποψης ότι επείγει μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύρια αναφορά στη λεγόμενη Βαλκανική Οδό. Ανταλλαγή απόψεων, η οποία ακόμη δεν έχει οριστεί. Χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός, ο οποίος να διευκολύνει τους επαναπατρισμούς των μεταναστών, έπειτα από αίτημα των ενδιαφερόμενων κρατών», πρόσθεσε η Λαμορτζέζε.

Η επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών κρίνει, επίσης, «βασικής σημασίας τη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης, χώρα από την οποία καταγράφεται μια αδιάψευστη αύξηση των μεταναστευτικών ροών». Σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές, τέλος, η κυβέρνηση Ντράγκι έχει ζητήσει να συζητηθεί το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider