Διεθνή
04-05-2021 | 19:00

Διαχείριση των συνόρων ΕΕ: Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Frontex - Σερβίας

Newsroom
Μοιράσου το
Διαχείριση των συνόρων ΕΕ: Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Frontex - Σερβίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το Σάββατο, 1η Μαΐου, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία περί καθεστώτος για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας.

Βάσει της συμφωνίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) θα μπορεί να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις στη Σερβία, ιδίως σε περίπτωση αιφνίδιων προκλήσεων διαχείρισης των συνόρων. Η Frontex θα μπορεί να αναπτύσσει ομάδες συνοριοφυλάκων και εμπειρογνωμόνων στα σύνορα μεταξύ της Σερβίας και των γειτονικών της κρατών μελών της ΕΕ, εάν χρειαστεί. Η Frontex θα παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη, βοηθώντας τους Σέρβους συνοριοφύλακες να διενεργούν ελέγχους στα σημεία διέλευσης και αποτρέποντας παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

Όλες οι επιχειρήσεις και οι αποστολές στα κοινά σύνορα θα διεξάγονται σε πλήρη συμφωνία με τις σερβικές αρχές και υπό τις οδηγίες τους, με διασφαλίσεις για τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Παρόμοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Ιούλιος 2018) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Φεβρουάριος 2019), ενώ η Frontex επιχειρεί βάσει αντίστοιχων συμφωνιών που ισχύουν και στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, για το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτόνων της στην περιοχή.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.