Ο Ντράγκι μπλοκάρει την εισβολή των κινέζικων εταιρειών - Η Ιταλία στρέφεται και πάλι προς τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ντράγκι μπλοκάρει την εισβολή των κινέζικων εταιρειών - Η Ιταλία στρέφεται και πάλι προς τις ΗΠΑ
Με περίπου 200 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια στήριξης να προορίζονται για την Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει διπλασιάσει τις προσπάθειες για να προστατεύσει τις ιταλικές εταιρείες από εξαγορές ξένων, και συγκεκριμένα από την Κίνα.

Με περίπου 200 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια στήριξης να προορίζονται για την Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει διπλασιάσει τις προσπάθειες για να προστατεύσει τις ιταλικές εταιρείες από εξαγορές ξένων, και συγκεκριμένα από την Κίνα.

Στα πλαίσια της στρατηγικής οι Ιταλοί και Γάλλοι υπουργοί συνεργάζονται για να αποτρέψουν την πώληση της Iveco, κατασκευάστρια εταιρεία λεωφορείων και φορτηγών, στην κινεζική FAW, αυτό το μήνα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Σε ένα ταξίδι στη Ρώμη για να συζητήσει την βιομηχανική συνεργασία και πώς να προστατευτούν η οικονομία της Ιταλίας και της Γαλλίας, καθώς ανακάμπτουν από την πανδημία, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ έθιξε το ζήτημα της Iveco με τους ομότιμους του, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

Όταν η συμφωνία με τη FAW κατέρρευσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Γάλλος υπουργός έσπευσε να συγχαρεί τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, γράφοντας σε ένα μήνυμα στο Twitter πως το σχέδιο απειλούσε την βιομηχανική κυριαρχία και οι δύο άνδρες συνεργάζονται έτσι ώστε να κρατήσουν την βιομηχανία στην Ευρώπη.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, όλοι έκανα βήματα πέρυσι για να αυξήσουν τις δυνάμεις αποτροπής επενδύσεων από χώρες εκτός της Ένωσης, καθώς η πανδημία συνέτριψε τις οικονομίες τους και οδήγησε σε κάμψη τις αποτιμήσεις μετοχών, αφήνοντας τις εταιρείες εκτεθειμένες σε ξένες προσφορές. Τα 800 δισ. ευρώ του πακέτου ενίσχυσης της ΕΕ θα τους δώσουν έξτρα δυνάμεις για να προστατεύσουν τα πιο αξιόλογα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Θα ήταν κοροϊδία αν η Ευρώπη με τους πόρους της» επέτρεπε στις κινέζικες εταιρείες να επωφεληθούν από την ανάπτυξη βιομηχανιών όπως της ηλεκτρικής αυτοκίνησης, δήλωσε ο Τζιορτζέτι σε ραδιοφωνική εκπομπή. «Υπάρχουν τόσα δισεκκετομύρια που πρόκειται να διανεμηθούν από το πρόγραμμα ανάκαμψης, που ίσως η ιταλική και ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να επιταχύνουν την παραγωγή για να ανταποκριθούν στη ζήτηση».

Μπλοκαρισμένη προσφορά

Η Ιταλία η οποία αναμένεται να λάβει την έκκριση του υπουργικού συμβουλίου για το πρόγραμμα ανάκαμψης αυτή την εβδομάδα, με αυξανόμενους ρυθμούς απομακρύνεται από μια θετική στάση απέναντι στην Κίνα που την ήθελε να συμμετέχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης υποδομών της Κίνας Belt and Road το 2019, παρά την κριτική από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους.

Η σκληρή στάση του Ντράγκι απέναντι στην Κίνα είναι τμήμα της προσπάθειας εκ νέου συστράτευσης με τις ΗΠΑ και υποστήριξης των υπερατλαντικών συμμάχων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η θέση του επίσης συμβαδίζει με αυτή του κόμματος του Τζιορτζέτι, Λίγκα, η οποία πιέζει για την επέκταση του κρατικού παρεμβατισμού ενάντια στην εισβολή κινεζικών εταιρειών. Και οι δύο συστρατεύονται στην εξασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας των κλάδων της οικονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ντράγκι άφησε το στίγμα του μπλοκάροντας την προσφορά εξαγοράς της μικρής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών LPE από την κινεζική Shenzhen Invenland Holdings.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος με την έναρξη της θητείας του επέδειξε στους βουλευτές την φιλοευρωπαϊκή και φιλοαμερικανική του στάση, επεξεργάζεται με το επιτελείο του πώς να οξύνει τους λεγόμενους κανόνες της «Χρυσής Δύναμης» που συμπεριλαμβάνουν κρατικά μέτρα για την διαχείριση ή και το μπλοκάρισμα των ξένων ιδιοκτησιών σε στρατηγικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, προσδιορίζοντας συγκεκριμένα την Κίνα.

Ο Ντράγκι ανέθεσε στον Τζιορτζέτι της δεξιάς Λίγκας να εργαστεί πάνω στον φάκελο Iveco. Ο Τζιορτζέτι διεξήγαγε συνομιλίες με τον Τζον Έλκαν, της δισεκατομμυριούχου οικογενείας Ανιέλι που ίδρυσε την Φίατ, όπως επίσης και με το κινεζικό group, πείθοντας τους να απορρίψουν την προσφορά.

Ο Γαλλικός σύνδεσμος

Ο Ντράγκι μπορεί να υπολογίζει στη γαλλική στήριξη στο ζήτημα της Κίνας. Οι δυο συνέταιροι συντονίζονται σε αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είτε επιτρέπεις στις εταιρείες να πωληθούν είτε πιέζεις για συνεργασίες με χώρες που μοιράζεσαι απόψεις και περιουσιακά στοιχεία» – και όσον αφορά την Ιταλία, αυτό σημαίνει την Γαλλία.

Πριν την πανδημία, η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ενέτεινε τις προσπάθειες της να ελέγξει και τελικά να μπλοκάρει τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών αυστηροποίησε τους ελέγχους καθώς ο Λε Μερ προειδοποίησε πως η κρίση είχε πλήξει κάποιες εταιρείες, κάνοντας τες ευάλωτες σε ξένες εξαγορές.

Το εύρος των δυνάμεων και η αποφασιστικότητα της Γαλλίας στο να τις χρησιμοποιήσει φάνηκαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά όταν ο Λε Μερ δήλωσε πως θα εφήρμοζε τα εργαλεία ελέγχου για να μπλοκάρει την εξαγορά της Carrefour από την καναδική Alimentation Couche-Tard. Η συμφωνία κατέρρευσε. Αφότου ανέπτυξε το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 100 δισ. ευρώ πέρυσι –χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 40% από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ- η κυβέρνηση έχει κατευθύνει ακόμη μεγαλύτερα ποσά απ\ ότι προβλεπόταν αρχικά, προς την βιομηχανία.

Πίσω στη Ρώμη, ο Ντράγκι διασαφήνισε πως θα μπορούσε να εξασκήσει την «Χρυσή Δύναμη» ενάντια στην Κίνα ξανά στο μέλλον. Οι κανόνες «πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν είναι απαραίτητο» δήλωσε σε δημοσιογράφους στις 8 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider