Διεθνή
15-04-2021 | 11:58

Τσαβούσογλου: Θα συζητηθούν όλες οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας, δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές

Newsroom
Μοιράσου το
Τσαβούσογλου: Θα συζητηθούν όλες οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας, δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως θα συζητηθούν όλες οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας το απόγευμα κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια

Μιλώντας στο δίκτυο NTV, σύμφωνα με την Καθημερινή, είπε ότι με την Ελλάδα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ο μηχανισμός που προϋπήρχε εδώ και πέντε χρόνια. «Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να επιτύχουμε λόγω της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας. Διακόπηκαν οι διερευνητικές συνομιλίες. Αργότερα επικράτησε ένταση στις σχέσεις με την πολιτική την οποία ακολούθησαν αποκλείοντας της Τουρκία στην Ανατολική μεσόγειο. Μεσολάβησαν διάφορες χώρες και η Ε.Ε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα», σημείωσε.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «όμως, ξέρουμε πως τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν δεν μπορούν να επιλυθούν με την πρώτη συνάντηση. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πολιτική βάση και να κάνουμε βήματα για να λύσουμε τα προβλήματα μας μέσα σε αυτή την διαδικασία». «Τώρα ο Δένδιας έρχεται στην Τουρκία. Θα ερχόταν χθες όμως εγώ του ζήτησα να έρθει σήμερα. Έπρεπε να πάω στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχω στις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που θα τον φιλοξενήσουμε στην Άγκυρα», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, «σε μια ειλικρινή ατμόσφαιρα θα συζητήσουμε τα θέματα μεταξύ των δύο χώρων, όπως το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Δεν χρειαζόμαστε την Ε.Ε. ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να διευθετήσουμε τα θέματα μεταξύ μας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η πρόταση για το συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίσης μια πρόταση που έγινε για αυτόν τον σκοπό. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο ως δυο γειτονικές χώρες. Είναι σημαντικό να επιλύσουμε με διάλογο τα θέματα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Λιβύη μπορεί να συνεργαστεί και να κάνει συμφωνίες με όποιον θέλει. 

Για τις κοινές ασκήσεις που κάνει η Ελλάδα, είπε ότι οι ασκήσεις αυτές στην Τουρκια παρεξηγούνται. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει ασκήσεις. Οι ΗΠΑ και με την Τουρκία και με την Ελλάδα μπορούν να κάνουν ασκήσεις. Καμία άσκηση δεν στοχεύει την απέναντι πλευρά. Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα αν πρόκειται για εξοπλισμούς. Οι ΗΠΑ ως σήμερα έχουν διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Κύπρου» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας - Συνάντηση με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν: Τα πλοία μας είναι έτοιμα να πλεύσουν στην Κύπρο, αν χρειαστεί

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.