Διεθνή
14-04-2021 | 17:07

Εμβόλιο J&J: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις του EMA

Newsroom
Μοιράσου το
Εμβόλιο J&J: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις του EMA
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την επόμενη εβδομάδα θα κάνει ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο Janssen (της εταιρείας Johnson & Johnson) για την Covid-19, η χρήση του οποίου ανεστάλη χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική, λόγω της εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών, θρομβοεμβολών. 

«Ο ΕΜΑ ερευνά όλες τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και θα αποφασίσει εάν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια». Επί του παρόντος «προβλέπει να δημοσιοποιήσει μια σύσταση την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, ο οποίος προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την ονομασία Janssen), αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χορήγησή του. Η εταιρεία από την πλευρά της αποφάσισε να καθυστερήσει τη διανομή του στην Ευρώπη.

Το εμβόλιο αυτό ήταν το τέταρτο που έλαβε άδεια χρήσης στην Ευρώπη, τον περασμένο μήνα, μετά από εκείνα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει της άποψης ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την απόφαση των αρχών των ΗΠΑ για παύση των εμβολιασμών με το μονοδοσικό σκεύασμα της εταιρείας, ο EMA σημειώνει πως «επεκτείνονται οι έρευνες για την αξιολόγηση του εμβολίου και την επόμενη εβδομάδα θα γνωστοποιηθεί η εισήγηση του Οργανισμού. Ο ευρωπαϊκός φορέας υποστηρίζει πως βρίσκεται σε επικοινωνία με την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ (FDA) για τα περιστατικά θρομβώσεων που ανακοινώθηκαν σε γυναίκες μετά από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της J&J.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.