Ουκρανία: Καμία επικοινωνία από Πούτιν προς Ζελένσκι - Συνεχίζεται η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Καμία επικοινωνία από Πούτιν προς Ζελένσκι - Συνεχίζεται η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν μπόρεσε ακόμη να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κλιμακούμενη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρά το ότι έχει ζητήσει να το κάνει, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν μπόρεσε ακόμη να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κλιμακούμενη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρά το ότι έχει ζητήσει να το κάνει, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Ζελένσκι.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, όπου ουκρανικά στρατεύματα πολέμησαν εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων σε μια σύγκρουση η οποία σύμφωνα με το Κίεβο έχει κοστίσει τη ζωή 14.000 ανθρώπων από το 2014.

Η Ιούλια Μέντελ, η εκπρόσωπος του Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters πως ο Ουκρανός ηγέτης προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε μέχρι τώρα να μιλήσει με τον Πούτιν για το θέμα αυτό.

"Το γραφείο του προέδρου, βεβαίως, υπέβαλε ένα αίτημα να μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση και ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτό δεν είναι μια άρνηση του διαλόγου", είπε η Μέντελ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν έχει δει κάποιο αίτημα για συνομιλίες "τις τελευταίες ημέρες" και πως δεν γνωρίζει αν έχει υποβληθεί πρόσφατα ένα τέτοιο αίτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πούτιν έχει να πει κάτι στον Ζελένσκι, ο Πεσκόφ είπε πως ελπίζει ότι αυτό που αποκάλεσε "πολιτική σοφία" θα υπερισχύσει στο Κίεβο σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και την αποτροπή ενός ενδεχόμενου πολέμου.

Η Μέντελ είπε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στην Κριμαία.

Οι αριθμοί αυτοί είναι υψηλότεροι από εκείνους που είχε αναφέρει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και την κλιμακούμενη σύγκρουση στο Ντονμπάς, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου.

Μία συνάντηση ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να διεξαχθεί μέχρ τα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Η Ουκρανία φοβάται πως το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια κρίση για να συσπειρώσει τους Ρώσους απέναντι σε έναν εξωτερικό εχθρό ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και για να αλλάξει αφήγημα από εσωτερικά θέματα που προκαλούν οργή όπως η φυλάκιση του σφοδρού πολέμιου του Πούτιν, του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας της χώρας την περασμένη εβδομάδα στο Reuters.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Παρασκευή την Ουκρανία για "επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες" στην περιοχή του Ντονμπάς. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως η Ρωσία μπορεί να μετακινεί δυνάμεις στο έδαφός της, όπως θεωρεί ότι χρειάζεται για αμυντικούς σκοπούς.

Η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας. Η Ουάσινγκτον και η συμμαχία του ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία για "προκλητική" συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δεχθεί ως μέλος την Ουκρανία, ένα βήμα στο οποίο αντιτίθεται η Ρωσία, η οποία επικαλείται δικές της ανησυχίες ασφαλείας.

"Από τη μια δεν μπορούμε να πανικοβαλλόμαστε, από την άλλη πρέπει να κατανοήσουμε πως η Ρωσία έχει δείξει περισσότερες από μία φορές ότι μπορεί να εισβάλλει σε διάφορες χώρες", είπε η Μέντελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider