Ειδήσεις | Διεθνή
07-04-2021 | 18:01

Βρετανία: «Μπλόκο» στο εμβόλιο AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: «Μπλόκο» στο εμβόλιο AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Μπλόκο» στη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών, βάζει η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας, λόγω της πολύ σπάνιας παρενέργειας δημιουργίας θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

«Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία, η JCVI συνέστησε ότι είναι προτιμητέο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη», είπε ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος για την Covid-19 της επιτροπής JCVI.

«Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πραγματικά επειδή επιδεικνύουμε ύψιστη προσοχή, παρά επειδή έχουμε κάποια σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια».

Προσέθεσε, ωστόσο, πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να συνεχίσουν και με τη δεύτερη δόση.

Οι συστάσεις αυτές ακολούθησαν την ανακοίνωση πως πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, αναγνώρισε σήμερα η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων η οποία αφορά τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο, όπως δήλωσε σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος Τζουν Ρέιν.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια, όμως δυστυχώς αρκετά σοβαρή παρενέργεια… και δεν μπορείς να επιλέγεις αυτού του είδους τα πράγματα έως να έχεις στην κυριολεξία κάνει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου», σημείωσε ο αναπληρωτής αρχίατρος Τζόναθαν Βαν-Ταμ.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Όπως οι ρυθμιστικές αρχές είπαν, αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και έχει ήδη σώσει χιλιάδες ζωές και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, όταν της προσφέρεται», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.