Η G20 θα συζητήσει την ανομοιόμορφη ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η G20 θα συζητήσει την ανομοιόμορφη ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού
Σε αντίθεση με την πρώτη συνεδρίαση υπό ιταλική προεδρία τον Φεβρουάριο, στο τέλος αυτής της διάσκεψης θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής οικονομικής πολιτικής της Ομάδας των 20 (G20) θα συζητήσουν σήμερα πώς να συντονίσουν τις πολιτικές προκειμένου να αποτρέψουν οι πληγείσες από την πανδημία οικονομίες τους να εξέλθουν από την ύφεση με διαφορετικές ταχύτητες, δήλωσαν αξιωματούχοι ενόψει της διαδικτυακής διάσκεψης.

Όταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πραγματοποιήσουν την τηλεδιάσκεψή τους, η ανομοιογενής απάντηση στην κρίση της COVID-19 που είναι ακόμα σε εξέλιξη θα είναι ψηλά στην ατζέντα, δήλωσαν αξιωματούχοι από την ιταλική προεδρία.

Η Ιταλία, που φέτος προεδρεύει της G20, πραγματοποίησε ενημέρωση ενόψει της σημερινής συνεδρίασης και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ομάδα θα επαναβεβαιώσει την ανάγκη να μην χαλαρώσουν τα μέτρα στήριξης υπερβολικά νωρίς και θα συζητήσουν πώς να βοηθήσουν τις υπερχρεωμένες, φτωχές χώρες.

Σε αντίθεση με την πρώτη συνεδρίαση υπό ιταλική προεδρία τον Φεβρουάριο, στο τέλος αυτής της διάσκεψης θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι ανομοιόμορφες, κάποιες οικονομίες ανακάμπτουν καλά και άλλες μένουν πίσω, αυτό είναι κάτι που σκιάζει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», δήλωσε αξιωματούχος.

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 ποικίλουν, με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να ξεπερνούν κατά πολύ τις περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ασία και κυρίως την Αφρική.

«Αυτή τη στιγμή το βασικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής είναι οι εμβολιασμοί», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν επίσης ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, κάτι που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιες χώρες να βγαίνουν από αυτή την κρίση και άλλες όχι…άρα η G20 είναι ο καλύτερος χώρος για να συζητήσουμε αυτές τις διαστάσεις και να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε.

Η G20 θα διατηρήσει τη δέσμευσή της για να πετύχει μια συμφωνία για ένα ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις και για τη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου έως τα μέσα του έτους, ενώ θα επικεντρωθεί επίσης στην ελάφρυνση χρέους για τις φτωχές χώρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Για αυτές τις χώρες, μια επιλογή που εξετάζεται είναι η παράταση της αναστολής εξυπηρέτησης χρέους που αυτή τη στιγμή ισχύει έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν προτάσεις σε επίπεδο G20 για να διευρυνθεί το πλαίσιο πολιτικής για την αναδιάρθρωση χρέους με νέες πρωτοβουλίες για τη διαγραφή χρεών για χώρες που πασχίζουν να τα πληρώσουν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider