Διεθνή
06-04-2021 | 11:38

Βρετανία: Από τα μέσα Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Moderna

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: Από τα μέσα Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Moderna
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Βρετανία θα αρχίσει τη διάθεση του εμβολίου κατά της COVID-19 της Moderna στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τον εμβολιασμό του πληθυσμού Νάντιμ Ζαχάουι, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

Ερωτηθείς από το BBC TV αν η διάθεση του εμβολίου της Moderna αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Απριλίου, ο Ζαχάουι απάντησε «ακριβώς». «Θα διατίθεται γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τον στόχο της για την διάθεση σε όλους τους ενηλίκους στη χώρα μιας πρώτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 ως το τέλος του Ιουλίου.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των περιορισμών στις προμήθειες, αλλά πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του, δήλωσε παράλληλα στον ραδιοσταθμό LBC, προσθέτοντας ότι 12 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις εμβολίων θα διατεθούν τον Απρίλιο.

«Η προμήθεια παρουσιάζει πάντα προκλήσεις και η προμήθεια δεν είναι απεριόριστη όπως βλέπετε γύρω σε όλον τον κόσμο. Αλλά είμαι πεπεισμένος (...) ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας», σημείωσε.

Μιλώντας επίσης στο Sky News, ο Ζαχάουι επισήμανε ότι οι παμπ και τα εστιατόρια δεν θα ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού όταν ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα βάσει του σημερινού σχεδίου εξόδου από το λοκντάουν στην Αγγλία.

Βάσει του δεύτερου σταδίου του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα καταστήματα και οι υπαίθριοι χώροι των παμπ θα ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων φιλοξενίας έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο βάσει του τρίτου σταδίου.

«Στη χώρα, στο δεύτερο στάδιο, στο οποίο πηγαίνουμε (και) στο τρίτο στάδιο, δεν θα τίθεται απολύτως κανένα θέμα οι παμπ ή τα εστιατόρια να αξιώνουν οποιαδήποτε μορφή πιστοποιητικού», δήλωσε ο Ζαχάουι.

«Ωστόσο είναι υπεύθυνο καθώς θα βλέπουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, καθώς θα βλέπουμε πως άλλες χώρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξασφαλίσουν ότι διατηρούν τον ιό υπό έλεγχο, τότε να κοιτάξουμε το ίδιο», πρόσθεσε.

Εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε στον Times Radio, ο Ζαχάουι σημείωσε ότι το κοινοβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει να ψηφίσει οποιοδήποτε σχέδιο εισαγωγής ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στις επιχειρήσεις και στον τομέα φιλοξενίας εντός της χώρας, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Παράλληλα στις δηλώσεις που έκανε στο BBC TV υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε σύστημα πιστοποιητικού σχετικά με την COVID-19 υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι πρακτικό και δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις σε βάρος αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση κατά την οποία η κυβέρνηση πρόκειται να επιτρέψει αυτό να συμβεί», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν ένα σύστημα πιστοποιητικού θα είναι μεροληπτικό.

«Όλοι μπορούν να κάνουν τεστ. Δεν γίνονται διακρίσεις. Αλλά δεν μπορούν όλοι να κάνουν εμβόλιο (...) και γι'αυτό οφείλουμε να κοιτάξουμε όλες τις τεχνολογίες για να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργούν από κοινού», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.