Διεθνή
05-04-2021 | 19:12

Βρετανία: Η επόμενη χαλάρωση των μέτρων δεν θα επιβαρύνει το NHS

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: Η επόμενη χαλάρωση των μέτρων δεν θα επιβαρύνει το NHS
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η επόμενη κίνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών στην Αγγλία δεν αναμένεται να ασκήσει ανυπόφορη πίεση στις υγειονομικές υπηρεσίες, ακόμη και αν οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19, διαβεβαίωσαν σήμερα οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, μέχρι κάποιου σημείου, παραμένει πολύ πιθανή, αλλά δεν είναι βέβαιο το πότε θα συμβεί αυτό και σε τι κλίμακα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι η Αγγλία μπορεί να προχωρήσει στη Φάση 2 του «οδικού χάρτη» για την άρση του λοκντάουν. Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να επαναλειτουργήσει η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους και να ανοίξουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Η SAGE, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, ανέφερε ότι με το «άνοιγμα» αυτό δεν θα κατακλυσθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ακόμη και αν αυξηθούν τα κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών.

«Τυχόν αναζωπύρωση στις εισαγωγές και τους θανάτους μετά τη Φάση 2 του Οδικού Χάρτη μόνο, είναι εξαιρετικά απίθανο να επιφέρει ανυπόφορη πίεση στο NHS», ανέφερε η SAGE στα πρακτικά της συνεδρίασης της 29ης Μαρτίου, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η SAGE επικαλέστηκε την ανάλυση της Επιστημονικής Ομάδας Πανδημίας της Γρίπης για τη Μοντελοποίηση (SPI-M), η οποία εξέτασε τα μοντέλα που ανέπτυξαν το Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Γούοργουικ και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου. Σύμφωνα με την SPI-M, μια νέα κορύφωση της πανδημίας θα μπορούσε να συμβεί το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Το ακριβές χρονικό διάστημα και το μέγεθός της θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθούν οι άνθρωποι μετά την άρση των περιορισμών.

Το αν θα προχωρήσουν οι Φάσεις 3 και 4, αναφορικά με τη χαλάρωση του λοκντάουν, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επαφές τον Ιούνιο, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα συλλέξουν οι επιστήμονες μετά από κάθε βήμα.

Στις εκτιμήσεις της SPI-M δεν λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο εμφάνισης παραλλαγών του νέου κορονοϊού που δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια, ούτε η χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.