Διεθνή
02-04-2021 | 14:30

Νέα συνάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη

Newsroom
Μοιράσου το
Νέα συνάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αντιπρόσωποι του Ιράν και ευρωπαϊκών χωρών θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, στη Βιέννη για να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της Μέσης Ανατολής, όπως έγινε γνωστό μετά από τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή.

Εκπρόσωποι από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία θα συναντηθούν με αξιωματούχους της Τεχεράνης για να συζητήσουν το τι πρόκειται να γίνει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ επιμένουν να απέχουν από τις συνομιλίες, υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. 

Σημειώνεται πως μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, το Ιράν επέκρινε για μια ακόμα φορά τη στάση της Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προβάλλουν αξιώσεις για να γυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί, υψηλόβαθμος διαπραγματευτής στις συνομιλίες, δήλωσε στην ιρανική δημόσια τηλεόραση πως οι συμμετασχόντες συμφώνησαν να συναντηθούν διά ζώσης στη Βιέννη την Τρίτη έπειτα από "ειλικρινείς και σοβαρές" συνομιλίες.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Αρακτσί δήλωσε στη βιντεοδιάσκεψη πως η κίνηση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία δεν απαιτεί οποιεσδήποτε συνομιλίες.

"Το Ιράν θα αναστείλει τα βήματά του (την υπαναχώρηση από τη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας) μόλις αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και αυτό επαληθευθεί", είπε ακόμη ο Αρακτσί, σύμφωνα πάντα με το Fars.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να δεσμεύσει το Ιράν σε συνομιλίες για την επανάληψη της συμμόρφωσης αμφοτέρων των πλευρών στη συμφωνία. Βάσει της συμφωνίας εκείνης, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης ήρθησαν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έτσι ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα -- μια φιλοδοξία την οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Ο προκάτοχος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωθώντας το Ιράν, αφού περίμενε έναν και πλέον χρόνο, να παραβιάσει, σε αντίποινα, ορισμένους από τους πυρηνικούς περιορισμούς της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν καν συμφωνήσει να συναντηθούν για την αναβίωση της συμφωνίας και επικοινωνούν εμμέσως μέσω ευρωπαϊκών χωρών, δηλώνουν Δυτικοί αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ δήλωσε πως οι σημερινές συνομιλίες ήταν επαγγελματικές και θα συνεχισθούν.

"Η εντύπωση είναι πως είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά η διαδρομή μπροστά μας δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν εντατικές προσπάθειες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη φαίνεται να είναι έτοιμα για αυτό", ανέφερε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ στο Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.