Γερμανία: Μεγάλη η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Μέρκελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Μεγάλη η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Μέρκελ
Σύμφωνα με το τελευταίο «Deutschlandtrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 64% (+15%) των πολιτών δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.

Σε ύψη - ρεκόρ βρίσκεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση σε νέα δημοσκόπηση, η οποία καταγράφει μεταξύ άλλων σημαντική πτώση των ποσοστών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και ξεκάθαρο προβάδισμα του αρχηγού της CSU Μάρκους Ζέντερ έναντι του αρχηγού της CDU 'Αρμιν Λάσετ στην κούρσα για το χρίσμα του υποψήφιου Καγκελάριου ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το τελευταίο «Deutschlandtrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 64% (+15%) των πολιτών δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ «ικανοποιημένο» δηλώνει το 33% και «πολύ ικανοποιημένο» μόλις το 2%. Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς, η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ παραμένει στην κορυφή της δημοτικότητας με 58% θετικές απόψεις έναντι 41% αρνητικών, ενώ θετικό πρόσημο έχουν οι απόψεις μόνο για τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ρεκόρ αρνητικών απόψεων συγκεντρώνουν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (70%), ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (66%) και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ (62%).

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συρρικνώνεται κατά έξι μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση και περιορίζεται στο 27%, ακολουθούμενη από τους Πράσινους, οι οποίοι ενισχύονται κατά δύο μονάδες και φθάνουν το 22%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 16% και χωρίς μεταβολή, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει στο 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν δύο μονάδες και ανεβαίνουν στο 9% και η Αριστερά μένει σταθερή στο 7%.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τα μέτρα περιορισμού για την πανδημία, το 67% θεωρεί σωστό ένα σκληρότερο lockdown, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 30%. Αντίστοιχα, το 48% εκτιμά ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν επαρκούν, το 24% ότι είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το 24% ότι είναι υπερβολικά. Διχασμένοι φαίνονται οι πολίτες σχετικά με το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τις περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά, με το 49% να δηλώνει ότι πρέπει να επιβάλλεται υποχρεωτικά και το 48% να ζητά η κατάσταση να επανεκτιμάται σε τοπικό επίπεδο.

Έξι μήνες πριν από τις εκλογές για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο Μάρκους Ζέντερ (CSU), αν και δεν έχει δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του, διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα με 54% έναντι του 'Αρμιν Λάσετ (CDU) που περιορίζεται στο 19%. Η απόφαση για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης αναμένεται να ληφθεί έως την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στις 24 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider