Εξυγίανση για τη μεγάλη «χωματερή» του Γαλλικού ποταμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξυγίανση για τη μεγάλη «χωματερή» του Γαλλικού ποταμού
Τοπικοί φορείς και πολίτες δίνουν μάχη για τη σωτηρία της προστατευόμενης περιοχής, την οποία επιτήδειοι έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπο.

Μάχη δίνουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πολίτες προκειμένου να διασώσουν τη προστατευόμενη περιοχή του Γαλλικού ποταμού καθώς και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Μπάζα και ογκώδη αντικείμενα αποτίθενται παρανόμως εκεί από επιτήδειους με την έκταση να έχει μετατραπεί σε χωματερή.

Την κατάσταση έχουν εδώ και τρεις μήνες πάρει στα χέρια τους εθελοντές ενεργοί πολίτες (ομάδα Εχεδώρου Φύσις), οι οποίοι κινητοποίησαν και τον Δήμο Δέλτα, και έχουν ξεκινήσει περιπολίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου, εντόπισαν μπάζα και σκουπίδια με …ονοματεπώνυμο, τα οποία επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους, όπως συνέβη με στρώματα που βρέθηκαν στον βιότοπο και προέρχονταν από νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος.

Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι, από την ημέρα που ξεκίνησαν οι περιπολίες περιορίστηκε τόσο η εναπόθεση μπαζών (διότι πλέον πολλοί αποθαρρύνονται και δεν πλησιάζουν στην περιοχή), όσο και οι προσπάθειες επιτήδειων που επιχειρούν να ρίξουν σκουπίδια καθώς εντοπίζονται την ώρα του …εγκλήματος και καλούνται να αποχωρήσουν.

Ενδεικτικό της αποδοτικότητας της φύλαξης είναι ότι πριν τα Χριστούγεννα ξεφόρτωναν στον υγροβιότοπο περί τα 30 φορτηγά ανά εβδομάδα ενώ πλέον μόνο τρία. Η περιφρούρηση δεν είναι εύκολη γιατί η έκταση είναι μεγάλη, ενώ δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία και οι έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία είναι περιορισμένοι. Γι΄ αυτό ο δήμος επιχειρεί με την κατασκευή αναχωμάτων να εμποδίσει φορτηγά να πλησιάσουν στην περιοχή και να απορρίψουν σκουπίδια.

Ωστόσο, όσα μπάζα δεν έχουν …ταυτότητα ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους και να τους επιστραφούν, παραμένουν στην ευαίσθητη περιοχή του Γαλλικού ποταμού. Κι αυτό διότι είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και η μεταφορά τους σε αδειοδοτημένους χώρους απόθεσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης.

Η παραμονή των μπαζών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, πέρα από την αισθητική υποβάθμιση, ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς ή και πλημμύρας. Επιπλέον, ανάλογα με το είδος των αποβλήτων, μπορεί να περιέχουν ουσίες τοξικές και επικίνδυνες τόσο για τη φύση (χλωρίδα, πανίδα, ύδατα, εδάφη) όσο και για τον άνθρωπο. Γι΄ αυτό επιβάλλεται η σωστή διαχείρισή τους, αλλά και η ανακύκλωση ή και η επανάχρησή τους, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμους πόρους, αλλά και ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή νέων προϊόντων. Πάντως, για τις παράνομες αποθέσεις προβλέπονται βαριά χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως και δύο έτη.

Ειδικά για τον Γαλλικό ποταμό, τα μπάζα έχουν ήδη επιβαρύνει το ευαίσθητο οικοσύστημα. Η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή προστατεύεται ενώ το Δέλτα του ποταμού περιλαμβάνεται στους υγροτόπους διεθνούς σημασίας και περιλαμβάνεται στη διεθνή σύμβαση «Ραμσάρ», καθώς σε αυτό ζουν σπάνια πουλιά, όπως οι ερωδιοί, αργυροπελεκάνοι κ.ά. αλλά και μεγάλα ζώα όπως βουβάλια και άγρια άλογα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider