Κίνα και Αυστραλία σε «πόλεμο» για το εμπόριο κρασιού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα και Αυστραλία σε «πόλεμο» για το εμπόριο κρασιού
Ο Αυστραλός υπουργός εμπορίου Νταν Τέχαν, ο οποίος προανήγγειλε πως η Αυστραλία προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Κίνας.

Η Αυστραλία θα προστατεύσει «σθεναρά» την αγορά του κρασιού, σύμφωνα με του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η χώρα έχει έρθει αντιμέτωπη με εξαιρετικά υψηλούς δασμούς από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός, Ντέιβιντ Λίτλπράουντ, μιλώντας στο CNBC ανέφερε: «Μπορεί η Κίνα να θέλει να 'παίξει παιχνίδια' με τους μηχανισμούς της αγοράς, όμως έμείς έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε το προϊόν μας και να το διαθέσουμε σε άλλες αγορές, χάρη στην ποιότητα του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αυστραλός υπουργός εμπορίου Νταν Τέχαν, ο οποίος προανήγγειλε πως η Αυστραλία προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Κίνας, λόγω της «αδικαιολόγητης» απόφασής της να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κρασιού της Αυστραλίας από 116,2% έως 218,4% για έως και πέντε χρόνια, με εφαρμογή από χθες Κυριακή 28/3.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η Αυστραλία ζήτησε από τον ΠΟΕ να διεξαγάγει έρευνα για τους κινεζικούς δασμούς στις εισαγωγές κριθαριού, μετά από μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στα αυστραλιανά προϊόντα για τη διάθεσή τους στην τεράστια αγορά της Κίνας.

Πολλοί θεωρούν τις κυρώσεις ως αντίποινα προς την Αυστραλία επειδή εμποδίζει τις κινεζικές επενδύσεις σε ευαίσθητες περιοχές και ζητούν δημόσια να διερευνηθεί η προέλευση του νέου κορονοϊού, αφήνοντας αιχμές για ευθύνες του Πεκίνου.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider