Χατζηδάκης: Το εργατικό δίκαιο οφείλει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Το εργατικό δίκαιο οφείλει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους τομείς και τις προτεραιότητες της εργασιακής μεταρρύθμισης τονίζοντας ότι το εργατικό δίκαιο οφείλει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης οικονομίας.

Τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου και τους ορίζοντες της μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση στο εργασιακό παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) στην οποία ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μαθιός ανέλυσε τις βασικές θέσεις της βιομηχανίας, ώστε να αναβαθμιστεί η παραγωγικότητα στην απόδοση και στην προσπάθεια παραπέρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για να ενταχθούν στην κοινή προσπάθεια της ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους τομείς και τις προτεραιότητες της εργασιακής μεταρρύθμισης τονίζοντας ότι το εργατικό δίκαιο οφείλει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης οικονομίας.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την εφαρμογή του Εργάνη ΙΙ μετά το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ Ι καθώς και συνδυαζόμενα προγράμματα παραπέρα εκπαίδευσης των εργαζομένων στην γενικότερη προσπάθεια να αποδίδουν παραγωγικά σε όλες τις ανάγκες, τους τομείς και τις απαιτήσεις της οικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιολόγηση της εργασίας και ο τρόπος παρουσίας και αποδοτικότητας των εργαζομένων μέσα από ειδικές συνθήκες και προϋποθέσεις τις οποίες ασφαλώς και θα διασφαλίζουν οι επιχειρήσεις στην γενικότερη εκστρατεία να βελτιώνουν συνεχώς την παραγωγικότητα.

Τα μέτρα που θα πάρουμε είπε, ο κ. Χατζηδάκης, θα δημιουργούν μια μορφή εργασιακού Τειρεσία εις τρόπον ώστε να βρεθεί μηχανισμός επιβράβευσης των επιχειρήσεων αλλά και επισήμανσης των παραλήψεων τους σε εργασιακές υποχρεώσεις.

Σε επιμέρους παρεμβάσεις στο εργασιακό περιβάλλον αναφέρθηκε η Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη επισημαίνοντας ότι κατά την διαβούλευση του νομοσχεδίου της εργασιακής μεταρρύθμισης θα σημειωθούν όλες οι προτάσεις των ενδιαφερομένων πλευρών και θα γίνουν οι προσαρμογές που απαιτούνται.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός έθιξε το θέμα του καθεστώτος υπερωριών στην βιομηχανία υποστηρίζοντας ότι το σημερινό επιτρεπόμενο όριο των 48 ωρών ανά εξάμηνο είναι απαράδεκτο και πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί.

Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι ο εκσυγχρονισμός που θα φέρει η εργασιακή μεταρρύθμιση θα αγγίξει και τα ισχύοντα για υπερωρίες στην βιομηχανία.

Στη συζήτηση εθίγησαν και κλαδικά θέματα μεταξύ των οποίων η εμπλοκές που προκαλούνται στην λειτουργία των Ναυπηγείων του Περάματος.

Τα μέλη του Δ.Σ. που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη έθιξαν σημαντικά θέματα που απασχολούν την βιομηχανία καθώς και στις διαγραφόμενες προοπτικές της μεταρρύθμισης όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η απασχόληση τα Σάββατα, υπερωρίες, υπερεργασία κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider