Σε ποιες χώρες σταμάτησε το εμβόλιο της AstraZeneca - Τι απαντά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιες χώρες σταμάτησε το εμβόλιο της AstraZeneca - Τι απαντά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Διέκοψαν τους εμβολιασμούς η Νορβηγία, η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο. Παρά την έναρξη έρευνας οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο, λέει ο ΕΜΑ.

Διευκρινίσεις για ενδεχόμενους κινδύνους εμφάνισης αιματικών θρόμβων λόγω εμβολιασμού για Covid-19 έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), με αφορμή την διακοπή χρήσης του συγκεκριμένου σκευάσματος από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19. «Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας.

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ «είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων» καθώς και ότι «το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας» που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εξάλλου, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών «προληπτικό μέτρο», σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν την αναστολή «προληπτικά» των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, μετά τη Δανία, η οποία έλαβε μια παρόμοια απόφαση εξαιτίας φόβων που συνδέονται με τον σχηματισμό αιματικών θρόμβων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σταματά τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε με αυτό το εμβόλιο. Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ' αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίσθηκε το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίζοντάς το «ασφαλές και αποτελεσματικό» και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Νταρίας ανακοίνωσε πως η χώρα δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου. Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάσθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA ) αξιολογεί την κατάσταση.

Και οι αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. «Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση», δήλωσε η Βερόνικα Αρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. «Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων».

Από την πλευρά του ο Γερμανός αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ είπε πως η Δανία αντέδρασε υπερβολικά αναστέλλοντας προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία με την Astrazeneca στην Αγγλία όπου και δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές. Κατά την άποψή μου η Δανία αντέδρασε υπερβολικά», είπε ο (πρώην) καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (πριν εκλεγεί βουλευτής) σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα σταματούσα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca στη Γερμανία. Η συχνότητα της θρόμβωσης που παρατηρήθηκε τώρα στη Δανία αντιστοιχεί ακριβώς στη συχνότητα της θρόμβωσης σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η συσχέτιση είναι πολύ απίθανη», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Τέλος, τόνισε ότι «αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν λόγο αμφιβολίας για την ασφάλεια του εμβολίου της Astrazeneca».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider