Πρώτη «πράσινη» ομολογιακή έκδοση για την Ιταλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη «πράσινη» ομολογιακή έκδοση για την Ιταλία
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συρρέουν γύρω από τη συγκεκριμένη αγορά επιδιώκοντας να χρηματοδοτήσουν μια πιο «πράσινη» αναπτυξιακή πορεία.

Είσοδο στις αγορές πράσινων ομολόγων κάνει η Ιταλία, εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα που υπάρχει στο συγκεκριμένο κλάδο αγορών.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα το «πράσινο» ομόλογο της Ιταλίας συγκέντρωσε προσφορές 54 δισ. ευρώ σχεδόν διπλάσιο από τα όσα κατάφερε να μαζέψει η Γερμανία, μειώνοντας δύο φορές το guidance κατά 12 μ.β.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το βιβλίο που είχε ανοίξει η Γερμανία τον Σεπτέμβριο μέσω παρόμοιας ομολογιακής έκδοσης είχε συγκεντρώσει προσφορές ύψους 33 δισ. και ήταν οι υψηλότερες που είχαν καταγραφεί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Χώρες και εταιρείες που εκδίδουν τέτοιο χρέος, όπου οι δαπάνες περιορίζονται σε περιβαλλοντικά έργα, καταφέρνουν συχνά να επιτύχουν φθηνότερη χρηματοδότηση από ό,τι από τα συμβατικά ομόλογα, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης των επενδυτών.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συρρέουν γύρω από τη συγκεκριμένη αγορά επιδιώκοντας να χρηματοδοτήσουν μια πιο «πράσινη» αναπτυξιακή πορεία.

Ο αναλυτής της Danske Bank Peter Sorensen ανέφερε στο Bloomberg πως οι επενδυτές αγοράζουν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Το έντονο ενδιαφέρον που αποτυπώθηκε στη νέα έκδοση της ιταλικής κυβέρνησης έρχεται κόντρα στην κίνηση της αγοράς να κλείσει θέσεις στην αγορά ομολόγων, προκαλώντας τριγμούς στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές αγορές. Από την άλλη το αίσθημα των επενδυτών έχει βελτιωθεί αισθητά μετά και την ανάληψη των πολιτικών καθηκόντων από τον Μάριο Ντράγκι.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider