Ειδήσεις
01-03-2021 | 17:53

Εντός του 2021 οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ

Newsroom
Μοιράσου το
 Εντός του 2021 οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ

Τη θέση πως οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσουν εντός του τρέχοντος έτους εξέφρασε από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, σχετικά με τις ζημιές από την κακοκαιρία «Μήδεια», ο κ. Σκρέκας είπε πως μετά από απόφαση που πήραμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ανατίθεται άμεσα μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών, στις οποίες θα προχωρήσουν, εντός του έτους, οι πρώτες υπογειοποιήσεις».

Η κ. Πιπιλή αναφέρθηκε στα απαράδεκτα καλώδια «που κρέμονται» σε τοπία και μνημεία της χώρας με ιδιαίτερο κάλλος, συγχαίροντας δήμους όπως της Τριφυλίας και της Σαντορίνης, που προχώρησαν στην κατάργηση των εναερίων καλωδίων. Σημείωσε επίσης, την ευκαιρία αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης από το αρμόδιο υπουργείο, στην κατεύθυνση της υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτροδότησης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την προστασία των οικογενειών που κατοικούν σε αστικές περιοχές με δασικό πλούτο.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι προτεραιότητα στην υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων έχουν πρώτον, περιαστικά δάση και άλλα δάση στα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης, όπως ο δρυμός της Πάρνηθας και βουνά της Εύβοιας, δεύτερον οι οικισμοί και σημεία πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας της Αττικής και περιοχές της Εύβοιας «για τις οποίες θα δώσουμε σκληρό αγώνα να ξεκινήσουμε την υπογειοποίηση έως το τέλος του χρόνου», και τρίτον, περιοχές με παραδοσιακούς και ελκυστικούς στον τουρισμό προορισμούς, όπως παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, «όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο, βλέπουμε άχαρους στύλους».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.