Ελλάδα
17-02-2021 | 22:12

Πατέλης: Οι παρεμβάσεις και τα πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Newsroom
Μοιράσου το
Πατέλης: Οι παρεμβάσεις και τα πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

«Οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό είναι η δύναμη μας και τους θέλουμε πίσω», ανέφερε o Αλέξης Πατέλης σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Endeavor Greece για την προσέλκυση επενδύσεων.

H συζήτηση επικεντρώθηκε στην σημασία που αποδίδουν οι ξένοι επενδυτές στο ταλέντο που διαθέτει κάθε χώρα. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού επισήμανε πως στην περίπτωση της χώρας μας υπάρχει υψηλής ποιότητας δυναμικό, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, κάτι άλλωστε που διαπίστωσαν και ξένες εταιρείες που ήδη επενδύουν όπως η Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε αφενός στα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ήδη η χώρα μας και αφετέρου στις πολιτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, μίλησε για το πλέγμα φορολογικών κινήτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή οι υπεραποσβέσεις για πράσινες, ψηφιακές και RnD επενδύσεις.

Αλλά αναφέρθηκε και σε μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία: τη θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα λεγόμενα family offices. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα non-dom στόχος είναι να διευκολυνθεί η μετεγκατάσταση φυσικών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που θα επενδύσουν στη χώρα μας.

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού μίλησε ακόμη για τις ευρύτατες μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό ρεκόρ των 150 νόμων που έχει ψηφίσει η βουλή σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ψηφιακές και πράσινες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει όπως η δημοπράτηση των δικτύων 5G και το νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση.

Ο κ. Πατέλης ανέφερε, ακόμη, πως οι προτεραιότητες αυτές της κυβέρνησης ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο προβλέπει ότι πάνω από το μισό των πόρων θα πρέπει να διοχετευθεί σε δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στη σημασία που αποδίδουν οι επενδυτές στην πολιτική σταθερότητα. Απαντώντας σε ερώτηση για το πως διασφαλίζεται το σημερινό θετικό για τους επενδυτές κλίμα και στο μέλλον, μίλησε για τα βήματα θεσμικού εκσυγχρονισμού που έχουν γίνει αλλά και τη διαφορετική στάση που υιοθετεί πλέον η ελληνική κοινωνία έναντι της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Αναφερόμενος σε ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων σημείωσε πως «δεν αντιμετωπίζουμε τα προ-πολιτικά προβλήματα άλλων χωρών. Τα έχουμε αφήσει πίσω μας αυτά. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα μας».

Στο webinar, που οργανώθηκε από το Endeavor Greece, συμμετείχαν επίσης οι κ. Στέλιος Ηλίας της BC Partners, ο Μιχάλης Ζέκκος από την Permira με συντονιστή τον Ηλία Κορώση της Hermes GPE.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.