Κλιματική Αλλαγή: Πιο ρεαλιστικές δεσμεύσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις τα Ηνωμένα Έθνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Πιο ρεαλιστικές δεσμεύσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις τα Ηνωμένα Έθνη

Πιο ρεαλιστικές δεσμεύσεις με βραχυπρόθεσμους στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα και πιο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ζητούν από τις κυβερνήσεις οι διεθνείς οργανισμοί.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να κρίνουμε εάν οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στις δεσμεύσεις τους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. «Το να δίνουμε τις υποσχέσεις για το τι θα κάνουμε έως το 2050 δεν είναι αρκετό», δηλώνει ο Inger Andersen, εκτελεστικός διευθυντής στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. «Πρέπει να δούμε τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών να μεταφράζονται σε πραγματικά σχέδια δράσης σε αυτό που κάνουμε το 2021, το 2022 και το 2023 κλπ, έως το 2050», σημειώνει.

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Energy & Climate Intelligence Unit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο, έχει θέσει αντίστοιχους στόχους με χρονικό ορίζοντα το 2060. Η πρόκληση είναι μεγάλη και μια αποτυχία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμότητας του πλανήτη σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην επιτρέπει τη διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων και δεκάδων φυτών και ζώων.

Επισήμως, όσες χώρες έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού εργάζονται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, δύο κράτη, το Βασίλειο του Μπουτάν, η πιο δασώδης χώρα στη Γη και το Σουρινάμ - είναι ήδη ανθρακικά ουδέτερα. Για τις μεγαλύτερες οικονομίες, η μετάβαση θα είναι πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις γεμάτες πολιτικές προκλήσεις. Η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται απλά σημεία αναφοράς για να μετρήσει την πρόοδο τα επόμενα πέντε ή 10 χρόνια, χωρίς να περιμένει να ελέγξει τα τελικά αποτελέσματα στα μέσα του αιώνα.

«Ορισμένες ανακοινώσεις που προέρχονται από κυβερνήσεις ακούγονται θετικές για την επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2050, αλλά όλα αυτά είναι να συμβούν σε 30 χρόνια από τώρα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International,Jennifer Morgan. «Συχνά, αυτές οι δεσμεύσεις καλύπτουν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σαφή σημεία αναφοράς ή δεσμευτικοί νόμοι για την επίτευξη των στόχων και αυτό πολύ συχνά αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίσουμε με καταστροφικές πρακτικές».

Επιστημονικά μοντέλα δείχνουν ότι οι εκπομπές που προκαλούνται από ανθρωπογενή αίτια πρέπει να μειωθούν μεταξύ 25% και 50% έως το 2030 για να περιορίσουν τη θέρμανση στα επίπεδα που περιγράφονται στη συμφωνία του Παρισιού - κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή κατά προτίμηση κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Οι εκπομπές άνθρακα κατέγραψαν μείωση ρεκόρ στο 7% πέρυσι, καθώς τα παγκόσμια lockdown έβαλαν φρένο σε ολόκληρες βιομηχανίες και πόλεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider