Νέα δομή των «Γιατρών του Κόσμου» με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα δομή των «Γιατρών του Κόσμου» με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο

Ένα νέο κέντρο διαμονής για ευάλωτες γυναίκες και μητέρες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους λειτουργούν οι «Γιατροί του Κόσμου», με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Το κέντρο αφορά στη μεσοπρόθεσμη διαμονή ευάλωτων γυναικών και την υποστήριξή τους, μέσω υπηρεσιών, όπως η νομική συμβουλευτική, η ψυχοκοινωνική στήριξη, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες, η υγειονομική περίθαλψη και η άτυπη εκπαίδευση των παιδιών τους. Για το λόγο αυτό έχει στελεχωθεί με 23 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος, δικηγόρος, εκπαιδεύτρια και διερμηνείς.

Η δομή, που βρίσκεται σε πενταώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, περιλαμβάνει 44 θέσεις φιλοξενίας, ενώ ο στόχος είναι μέχρι την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο του 2022 να υποστηρίξει συνολικά 175 γυναίκες με τα παιδιά τους. Ο επιχειρησιακός διευθυντής των «Γιατρών του Κόσμου», Αναστάσιος Υφαντής, διευκρίνισε εξάλλου σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι δέσμευση της οργάνωσης είναι το κέντρο να συνεχίσει να λειτουργεί για άλλα δύο χρόνια μετά τη λήξη της χρηματοδότησης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants 2014-2021. Διαχειριστής επιχορήγησης για το πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe και η HumanRights360.

Το κέντρο άρχισε ήδη να λειτουργεί και σήμερα φιλοξενεί δέκα άτομα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Υφαντής υπάρχει δυσκολία ως προς τη διενέργεια των τεστ κορονοϊού, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ένταξη στη δομή και «ελπίζουμε ότι ως τις αρχές Μαρτίου θα φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αριθμό ωφελούμενων».

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης, προανήγγειλε τη δημιουργία άλλου ενός αντίστοιχου κέντρου, που θα χρηματοδοτηθεί από τα EEA Grants, στον Πύργο Ηλείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στο υπουργείο Μετανάστευσης, αν και έχουμε παρεξηγηθεί σε αυτό, θεωρούμε τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο ουσιώδεις συμμέτοχους στο έργο μας για μια ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη, υπεύθυνη αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο».

Επίσης, ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε ότι στη νέα στρατηγική του υπουργείου «με τις κλειστές, ελεγχόμενες δομές στα νησιά υπάρχει ειδική μέριμνα, ειδικές περιοχές που έχουν σκοπό να φιλοξενούν τις ειδικές ευάλωτες ομάδες, γειτονιές με ξεχωριστούς χώρους που απευθύνονται σε ξεχωριστά κομμάτια του πληθυσμού και πιστεύουμε ότι αυτό θα βελτιώσει σημαντικά το κομμάτι της προστασίας και της περίθαλψης».

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Φροντ Όβερλαντ Άντερσεν, παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια «απτή απόδειξη της υποστήριξης του ΕΟΧ στην Ελλάδα, βοηθώντας τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας».

Ο διευθυντής του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants και διευθυντής της ΜΚΟ HumanRights360, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη δράση των Γιατρών του Κόσμου εστιάζεται σε αυτή την πολύ ευαίσθητη ομάδα γυναικών και παιδιών «και ελπίζουμε να γίνει βέλτιστη πρακτική στην Ελλάδα και στα EEA Grants όχι μόνο για τη στέγαση αλλά και για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Η δομή των Γιατρών του Κόσμου θα λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΣΕΜ του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Μελίνα Δασκαλάκη, «κάθε τέτοια δομή είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα μπροστά στο να παρέχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση για όλα τα ζητήματα αλληλεγγύης που έχουμε στην πόλη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider