Διεθνή
08-02-2021 | 14:10

Προς τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα η Ισπανία;

Newsroom
Μοιράσου το
Προς τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα η Ισπανία;

Την δοκιμή της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας, επεξεργάζεται η Ισπανία, ως απάντηση στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικοί αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει μια συνολική στροφή στην συμπεριφορά των κρατών ως προς την ισορροπία ζωής-εργασίας. 

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να λανσάρει πιλοτικά την εβδομάδα των 32 ωρών εργασίας, σε βάθος τριών ετών, χωρίς την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, ενισχύοντας με 50 εκατ. ευρώ τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο σχέδιο. 

Ο Inigo Errejon, ηγέτης του μικρού αριστερού κόμματος Mas Pais, που ήταν η αιχμή του σχεδίου, ότι η παραπάνω επιχορήγηση θα πρέπει «να εξυπηρετήσει τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της υγεία, του σεβασμού στο περιβάλλον και της αύξησης της παραγωγικότητας».

Αντίστοιχα, στην Μεγάλη Βρετανία ο Joe Ryle, μέλος της Καμπάνια 4-Day Week είπε πως η απότομη στροφή στην τηλεργασία για την πλειοψηφία των εργαζομένων, «άνοιξε τα μάτια του κόσμου στο γεγονός ότι η αλλαγή μπορεί πράγματι να συμβεί, και να συμβεί πολύ γρήγορα, όταν το θέλουμε».

Η Καμπάνια 4-Day Week απέστειλε το Νοέμβριο ανοιχτή επιστολή σε μια σειρά ηγέτες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, ενθαρρύνοντας τους να σκεφτούν την εφαρμογή μιας μικρότερης εργασιακής εβδομάδας, σαν απάντηση στην πανδημία. Η επιστολή υπογράμμιζε το πώς οι λιγότερες ώρες δουλειάς έχουν πολλές φορές χρησιμοποιηθεί σε καιρούς οικονομικής κρίσης για την πιο σωστή κατανομή του όγκου της δουλειάς, μεταξύ των ανέργων και όσων δουλεύουν περισσότερες ώρες απ’ ότι επιθυμούν. 

«Έχουμε μια από τις λιγότερο παραγωγικές οικονομίες και έχουμε τις λιγότερες διακοπές των δημόσιων τραπεζών», είπε ο Ryle, που στο παρελθόν εργάστηκε για το Εργατικό Κόμμα, όταν πρότεινε την 4-ήμερη εβδομάδα ως μια από τις πιθανές πολιτικές για τις τελευταίες εκλογές της Βρετανίας.
Ενώ μια μικρότερη εβδομάδα δεν φαίνεται να είναι στην ατζέντα της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, κάποιοι Σκωτσέζοι νομικοί θα στηρίξουν την ιδέα σε περίπτωση που η χώρα ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.