Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά τα Λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και να επιστρέψει η λειτουργία των καταστημάτων στο click away.

Γι αυτό τον λόγο, συνεδριάζουν την Πέμπτη οι επιδημιολόγοι της επιτροπής ώστε να εξετάσουν την κατάσταση και να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις που θα εισηγηθούν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία και την αγορά. Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στο επίκεντρο αναμένεται θα βρεθεί η Αττική και η αυξητική τάση.

Όπως είπε ο κ Σύψας, η Αττική βρίσκεται μία ανάσα πριν το «κόκκινο», κάτι που μπορεί να συμβεί αύριο, Πέμπτη, και να οδηγήσει αυτόματα στην επιβολή μέτρων. Μετά την ανακοίνωση των 858 νέων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο λοιμωξιολόγος επισήμανε ότι η καταστάση που επικρατεί στην Αττική προκαλεί ανησυχία, κάτι που είχε τονίσει νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Η Αττική αυτή τη στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα», είπε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια τουλάχιστον στην Αττική, αλλα αν η περιοχή μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι «κόκκινες», προσθέτοντας πως πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα και στην Αττική επειδή «τα ενεργά κρούσματα είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα».

Ο κ. Σύψας είπε ακόμα ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο «πορτοκαλί» και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο «κόκκινο» και όταν αυτό συμβεί, τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα. Αυτό για την αγορά σημαίνει πως όταν μπαίνουμε στο «κόκκινο», αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away.

Αναφερόμενος στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, εκτίμησε ότι βρίσκεται παντού στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν φαίνεται τώρα να υπάρχει πρόβλημα ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο κ. Σύψας είχε επισημάνει πως δεν είναι εφικτό ακόμη να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα Γυμνάσια-Λύκεια, καθώς θα πρέπει να γίνουν αργά βήματα.