Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παραγωγή και διανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στάθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες, δημιουργήθηκαν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Όμως, η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ», επισήμανε αρχικά ο υπουργός Υγείας.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είπε ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την παραγωγή και διάθεση των πρώτων εμβολίων. Τώρα, οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Πέρα από τις αιτίες, πρέπει να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό: η Ευρώπη των 27 κρατών με 22 τρισ. ΑΕΠ στη δημόσια υγεία, πρέπει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους πολίτες. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τους εμβολιασμούς προήλθε από κρατικούς πόρους, από χρήματα φορολογούμενων», συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών: «Στις 10 Δεκεμβρίου, είχα πει ότι είναι υποχρεώσή μας να μιλάω σε τρία επίπεδα. Για τον εμβολιασμό, την εμβολιαστική αλυσίδα και την εθνική εκστρατεία εμβολιασμών. Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια. Σε πρακτικό επίπεδο, η αρχή εμβολιασμών ενημερώνει τους πολίτες, δίνοντας απαντήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα -μαζί με την κυρία Θεοδωρίδου, τον κύριο Τσιόδρα και τον κύριο Θεμιστοκλέους, το σύνολο των κομμάτων για την πορεία των εμβολιασμών και των επιδημιολογικών δεδομένων. Η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες. Αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τη δεύτερη δόση σε όσους κάνουν την πρώτη.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider