Πάουελ: Δεν θα αυξήσουμε σύντομα τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Δεν θα αυξήσουμε σύντομα τα επιτόκια

Σήμα προς τις αγορές και όχι μόνο έστειλε ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ λέγοντας πως δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αν δεν δει ανησυχητικά σημάδια αύξησης του πληθωρισμού.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά αντιδρά θετικά υπό τα προγράμματα της Fed» συμπληρώνοντας πως «η στιγμή για την αύξηση των επιτοκίων δεν θα έρθει σύντομα».

Παράλληλα σε ο,τι αφορά τα προγράμμα της Fed το μέλος της Lael Brainard δήλωσε ότι οι ρυθμοί αγοράς ομολόγων θα παραμείνούν για «αρκετό καιρό» - αν και τουλάχιστον τέσσερις πρόεδροι της Fed δήλωσαν ότι μια ισχυρή οικονομία θα μπορούσε να προκαλέσει συζήτηση για μείωση των πράξεων ανοιχτής αγοράς στα τέλη του έτους.

Από την άλλη, ο Πάουελ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως ο δανεισμός των ΗΠΑ και η δημοσιονομική θέση της χώρας δεν βρίσκονται σε βιώσιμη στάδιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συνεργασία της Fed με το ΥΠΟΥΚ μέσα στην κρίση της πανδημίας κρίνεται «επιτυχημένη».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή της Τζάνετ Γέλεν σε μια ιδιαίτερα νευραλγική θέση με πολιτικές «αποχρώσεις» όπως είναι αυτή του υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερα έξυπνη από τον Τζο Μπάιντεν, καθώς χωρίς αμφιβολία, θα δημιουργηθεί ένα πολύ στενό πλαίσιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider