Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν «μεγάλη ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η πολιτική επικοινωνία δεν δηλητηριάζεται από μίσος, ψέματα και υποκίνηση βίας». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι «σωστό να μην παραμείνετε αδρανείς όταν το περιεχόμενο που εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες δημοσιεύεται σε ορισμένα κανάλια», τόνισε ο Σάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου ανέφερε τις επισημάνσεις που το Twitter εμφάνιζε όλο και συχνότερα στα tweets του Τραμπ μετά τις αμερικανικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, η παρέμβαση στο θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης δεν πρέπει να πραγματοποιείται «μετά από απόφαση της διοίκησης των πλατφορμών κοινωνικών μέσων», εξήγησε ο Σάιμπερτ. Αυτό το δικαίωμα είναι «θεμελιώδους σημασίας Οι παρεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο εντός του πλαισίου που ορίζει ο νομοθέτης».

«Από αυτή την άποψη, η καγκελάριος θεωρεί προβληματικό το γεγονός ότι οι λογαριασμοί του προέδρου των ΗΠΑ έχουν πλέον αποκλειστεί μόνιμα», κατέληξε.

Το Twitter έχει αναστείλει μόνιμα τον λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ (με περίπου 88 εκατομμύρια οπαδούς και περισσότερα από 56.000 Tweets) λόγω «κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης της βίας». Την Παρασκευή το βράδυ, ο Τραμπ κατηγόρησε μέσω του Twitter τους δημοσιογράφους ότι συνωμοτούν με τους Δημοκρατικούς για να σιωπήσουν τον ίδιο και τους υποστηρικτές του.

Ενόψει μιας ολοένα και πιο σκληρής προσέγγισης από το Twitter και το Facebook ενάντια στις εκκλήσεις για βία και τις θεωρίες συνωμοσίας, πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ έχουν πρόσφατα «μεταναστεύσει» στην ηλεκτρονική υπηρεσία Parler. Ωστόσο, τη Δευτέρα (11/1), η Parler δεν ήταν πλέον διαθέσιμη, αφού η Amazon είχε σταματήσει τη συνεργασία ως πάροχος Τεχνικών Υπηρεσιών.