Βρετανία: Σχέδιο για εμβολιασμό όλων των ενηλίκων έως το φθινόπωρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Σχέδιο για εμβολιασμό όλων των ενηλίκων έως το φθινόπωρο

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ως στόχο να έχει εμβολιάσει όλους τους ενήλικες στη χώρα έως το φθινόπωρο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ενώ το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) βρίσκεται ήδη σε "επικίνδυνη κατάσταση".

"Ασφαλώς, θα αρχίσουμε με τους πιο ευάλωτους" αλλά "σε κάθε ενήλικα θα έχει δοθεί το εμβόλιο έως το φθινόπωρο" υποσχέθηκε ο υπουργός μιλώντας στο BBC.

"Το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) αντιμετωπίζει σήμερα την πιο επικίνδυνη κατάσταση που μπορούμε να θυμηθούμε" προειδοποίησε ο Κρις Γουίτι, α αρχίατρος της Αγγλίας, μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times.

"Αν ο ιός συνεχίσει αυτή την πορεία, τα νοσοκομεία θα είναι σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση, και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα", πρόσθεσε.

Για να βγει από αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση άρχισε μια "μάχη με τον χρόνο" για να εμβολιάσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου όσους είναι άνω των 70 ετών, τους φροντιστές και τα ευάλωτα άτομα, δηλαδή σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν σε μια κατηγορία του πληθυσμού όπου καταγράφεται το 88% των θανάτων από Covid-19.

Και "είμαστε στο σωστό δρόμο" για να το καταφέρουμε, εκτίμησε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο SKY NEWS, τονίζοντας ότι η Βρετανία εμβολιάζει ήδη "200.000 ανθρώπους ημερησίως" χάρη στα εμβόλια των BioNTech-Pfizer και των AstraZeneca/Οξφόρδης.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση που θεωρείται πολύ αργή στην αντίδρασή της απέναντι στην επιδημία, επικρίνεται από ορισμένους ειδικούς. "Η Βρετανία δεν έχει σαφή στρατηγική πέρα από το μέτρο της καραντίνας που επιβάλλεται όταν τα νοσοκομεία είναι υπό πίεση", δήλωσε στο Times Radio η Ντέβι Σρίνταρ, ειδική Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ενώ η χώρα έχει εισέλθει στην τρίτη της καραντίνα, η καθηγήτρια θεωρεί "μη ρεαλιστικό" να ελπίζει κανείς ότι οι πολίτες συνεχίζουν να τηρούν τους κανόνες αυτούς, έπειτα από "σχεδόν ένα χρόνο" περιοριστικών μέτρων, και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider