Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Το 2020 μπορεί να σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 αλλά ο κόσμος θα το θυμάται επίσης ως μία χρονιά όπου ξεκίνησε η καθοριστική στροφή προς την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λίγο πριν από την έναρξη του έτους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε μια νέα Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε «καθαρές δεσμεύσεις» προχώρησαν ωστόσο και άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ με τις τελευταίες να το αποδεικνύουν εμπράκτως ψηφίζοντας έναν πρόεδρο με μία κατεξοχήν πράσινη ατζέντα.

Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες ιστορίες που άφησαν τα χνάρια τους κατά το πέρασμα του 2020;

Οι βιώσιμες επενδύσεις ή αλλιώς οι επενδύσεις με το σήμα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια παγκοσμίως, καλύπτοντας περισσότερα από 40 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, το 2020 σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή για την ισχύ του «πράσινου επενδυτή». Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η BlackRock, η οποία διαθέτει assets 7 τρις δολαρίων, η οποία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών θερμικού άνθρακα, καθώς συμμετέχει σε αυτό που χαρακτήρισε «θεμελιώδη αναμόρφωση της οικονομίας».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.
 

Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της παγκόσμιας υγείας και του περιβάλλοντος. Καθώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη θερμαίνεται, ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών ζώων θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τους ιστορικούς του βιότοπους αναζητώντας πιο φιλόξενα περιβάλλοντα - πιθανότατα πιο κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, πράγμα που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για ασθένειες να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης μεγάλης κλίμακας σχέσεις μεταξύ Covid και κλιματικής αλλαγής. Η υγειονομική κρίση το κατέστησε σαφές.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερες εταιρείες από ποτέ αποκαλύπτουν στοιχεία για τις κλιματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Η ετήσια έκθεση της Task Force για την οικονομική δημοσιοποίηση που σχετίζεται με το αναφέρει αύξηση κατά 85% από έτος σε έτος των πρακτικών διαφάνειας σύμφωνα με τις συστάσεις της. 

Χωρίς αμφιβολία, η πιο σημαντική ιστορία φέτος ήταν η δέσμευση της Κίνας να πετύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το σχέδιο της Κίνας αλλά το σίγουρο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει τα συμφέροντα όπως εκείνα της βιομηχανίας άνθρακα. 

Τον Αύγουστο, η Exxon Mobil «εξαφανίστηκε» από τον Dow Jones Industrial Average όπου είχε ενταχθεί το 1928 ως Standard Oil του Νιου Τζέρσεϋ (τότε). Προφανώς η πανδημία και οι χαμηλές τιμές χτύπησαν ανελέητα τη βιομηχανία. Οι βολές όμως δεν σταματούν εδώ. Ακτιβιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως οδηγούν τις εταιρίες του κλάδου σε μια αναγκαστική αλλαγή πλεύσης. 

Οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα αισθητές φέτος - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και μάλιστα μαζί με τις καταστροφές από τους τυφώνες και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστροφές για το περιβάλλον έφθασαν το 1 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα επίσης καταγράφτηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο "μελανό " εκείνο του "Ιανού" ο οποίος άφησε πίσω του νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:16

Παπαθανάσης: 2,39 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση κοινωνικών δομών σε Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Γορτυνία και Οιχαλία

10:10

Κώτσηρας: Ενισχύουμε την προσφορά κατοικιών και στηρίζουμε τους ενοικιαστές

10:06

Κάτω από τα 30 ευρώ έπεσε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Πρώτη φορά από τον Μάιο του 2024

10:06

Βρετανία: Πακέτο 2 δισ. δολαρίων για να επιταχύνει την μετάβαση στα ηλεκτοκίνητα οχήματα

10:03

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Καστοριάς και Άργους Ορεστικού

09:41

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία

09:40

Το Ουκρανικό, ο Πιερρακάκης και το βέτο του Συμβουλίου

09:33

Revoil: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 96,88% της Μαλτέζος έναντι 2,86 εκατ. ευρώ

09:19

Πιερρακάκης: Σε ισχύ το νέο πακέτο ενισχύσεων που αφορά 2,4 εκατ. πολίτες

09:03

Κικίλιας: Στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας

09:02

Η εξομολόγηση Τσίπρα για το 2015 στην Ιθάκη: Τα κρίσιμα 24ωρα πριν το Ζάππειο και τα «όχι» πριν

08:51

Τριήμερη απεργία στο Βέλγιο: Ακινητοποιημένα τρένα, καθηλωμένα αεροπλάνα, κλειστά σχολεία

08:43

Μπαρίστα 101 ετών φτιάχνει καφέδες από το 1958 - Η ζωή της

08:27

Black Friday: Αληθινές ή όχι οι προσφορές;

08:20

Επίσκεψη Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βερολίνο

08:18

Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος 250 ευρώ - Οι «πληρωμές» της εβδομάδας

08:07

Λούλα: «Πολύ ανήσυχος» για τη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

07:56

Εμπόριο και ορυκτά στο «μενού» της συνόδου Ευρώπης - Αφρικής

07:55

Η γρίπη των πτηνών κάνει πανάκριβο το τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών

07:54

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να έχεις υπομονή - Ο γαλάζιος μαέστρος της ΝΔ - Η Σιγκαπούρη του Οδυσσέα και του Άκη

07:40

ΗΠΑ - Ουκρανία: Ενδεχόμενη συμφωνία με Ρωσία πρέπει να «σέβεται απόλυτα την εθνική κυριαρχία»

07:36

Γιατί συνεχίζει να «αγαπά» τις ευρωτράπεζες η Citi

07:30

Φωτοβολταϊκά: Σπάνε τα κοντέρ οι επενδύσεις - «Αντίτιμο» η απώλεια 17% των εσόδων

07:20

Ακίνητα: Νέο ρεκόρ στις μεταβιβάσεις φέρνει το 2026 - Έσοδα €900 εκατ. από κληρονομιές, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές

07:14

Έρχεται διαγωνισμός 15,8 εκατ. ευρώ για δωρεάν WiFi και πλατφόρμα Infontainment σε 897 Αστικά Λεωφορεία

07:10

«Ήλιος»: Συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ λαμβάνει η πλειοψηφία - Χάσμα 590€ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

07:08

Ιστορικά υψηλά για ΔΕΗ - Το κρίσιμο rebalancing της Metlen - Σχέδιο για ΑΜΚ στον ΑΔΜΗΕ

23:54

Αγαπηδάκη: Οι ΚΟΜΥ ενισχύονται - 5.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν σε 15 ημέρες

23:25

Γερμανία: Το συνταξιοδοτικό απειλεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μερτς

22:56

Πλημμύρες στο Βιετνάμ: Τουλάχιστον 90 νεκροί

gazzetta
gazzetta reader insider insider