Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Το 2020 μπορεί να σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 αλλά ο κόσμος θα το θυμάται επίσης ως μία χρονιά όπου ξεκίνησε η καθοριστική στροφή προς την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λίγο πριν από την έναρξη του έτους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε μια νέα Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε «καθαρές δεσμεύσεις» προχώρησαν ωστόσο και άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ με τις τελευταίες να το αποδεικνύουν εμπράκτως ψηφίζοντας έναν πρόεδρο με μία κατεξοχήν πράσινη ατζέντα.

Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες ιστορίες που άφησαν τα χνάρια τους κατά το πέρασμα του 2020;

Οι βιώσιμες επενδύσεις ή αλλιώς οι επενδύσεις με το σήμα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια παγκοσμίως, καλύπτοντας περισσότερα από 40 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, το 2020 σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή για την ισχύ του «πράσινου επενδυτή». Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η BlackRock, η οποία διαθέτει assets 7 τρις δολαρίων, η οποία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών θερμικού άνθρακα, καθώς συμμετέχει σε αυτό που χαρακτήρισε «θεμελιώδη αναμόρφωση της οικονομίας».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.
 

Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της παγκόσμιας υγείας και του περιβάλλοντος. Καθώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη θερμαίνεται, ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών ζώων θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τους ιστορικούς του βιότοπους αναζητώντας πιο φιλόξενα περιβάλλοντα - πιθανότατα πιο κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, πράγμα που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για ασθένειες να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης μεγάλης κλίμακας σχέσεις μεταξύ Covid και κλιματικής αλλαγής. Η υγειονομική κρίση το κατέστησε σαφές.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερες εταιρείες από ποτέ αποκαλύπτουν στοιχεία για τις κλιματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Η ετήσια έκθεση της Task Force για την οικονομική δημοσιοποίηση που σχετίζεται με το αναφέρει αύξηση κατά 85% από έτος σε έτος των πρακτικών διαφάνειας σύμφωνα με τις συστάσεις της. 

Χωρίς αμφιβολία, η πιο σημαντική ιστορία φέτος ήταν η δέσμευση της Κίνας να πετύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το σχέδιο της Κίνας αλλά το σίγουρο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει τα συμφέροντα όπως εκείνα της βιομηχανίας άνθρακα. 

Τον Αύγουστο, η Exxon Mobil «εξαφανίστηκε» από τον Dow Jones Industrial Average όπου είχε ενταχθεί το 1928 ως Standard Oil του Νιου Τζέρσεϋ (τότε). Προφανώς η πανδημία και οι χαμηλές τιμές χτύπησαν ανελέητα τη βιομηχανία. Οι βολές όμως δεν σταματούν εδώ. Ακτιβιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως οδηγούν τις εταιρίες του κλάδου σε μια αναγκαστική αλλαγή πλεύσης. 

Οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα αισθητές φέτος - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και μάλιστα μαζί με τις καταστροφές από τους τυφώνες και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστροφές για το περιβάλλον έφθασαν το 1 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα επίσης καταγράφτηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο "μελανό " εκείνο του "Ιανού" ο οποίος άφησε πίσω του νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:33

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ρωσικό τάνκερ στον Ατλαντικό - «Πράξη πειρατείας» λέει η Μόσχα

18:29

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων: «Κανείς δεν μιλά για χρήση στρατού στη Γροιλανδία»

18:15

ΗΠΑ: Ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών τον Δεκέμβριο

18:04

Νέα υψηλά 16ετίας στο ΧΑ με στήριξη από ισχυρά «χέρια»

17:55

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιχείρησε να σερβίρει στους αγρότες «ξαναζεσταμένη σούπα»

17:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα «είναι πάντα δίπλα» στo ΝΑΤΟ ακόμα και αν εκείνο δεν θα είναι εκεί για εμάς

17:35

Βενεζουέλα: Η αμερικανική Ακτοφυλακή συνέλαβε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στον Ατλαντικό

17:21

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Δύο νεκροί και 30 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά

17:19

Εμείς συζητάμε για 1 ή 1,5 λεπτό φθηνότερο ρεύμα, όταν η αγροτική υφήλιος φλέγεται…

16:59

Wall Street: Νέα ρεκόρ κυνηγούν οι δείκτες

16:57

Γερμανία: Σχεδόν 3 εκατ. οι άνεργοι το 2025 - Τα υψηλότερα επίπεδα από το 2013

16:36

Ο Ζελένσκι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον Τραμπ

16:22

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

16:10

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να λύσει τα προβλήματα

15:53

ΗΠΑ: 41.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο

15:38

Kaspersky: Πενταπλάσια αύξηση στις επιθέσεις phishing μέσω κωδικών QR το β' εξάμηνο του 2025

15:31

Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας του ΕΒΕΠ με το Ελληνο-Κενυατικό Επιμελητήριο

15:28

Βενεζουέλα: Απόπειρα σύλληψης τάνκερ από τις αμερικανικές δυνάμεις έπειτα από εβδομάδες καταδίωξης

15:23

Πρώτη αντίδραση αγροτών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης: «Σκέτη απογοήτευση»

15:22

Το ΔΣ της Warner Bros απορρίπτει την προσφορά της Paramount - «Πράσινο φως» για την Netflix

15:16

Στάρμερ: Τυχόν ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή

15:01

Δένδιας: Πιο σημαντικό από την πολιτική επιβίωση το συμφέρον της χώρας

15:00

Συρία: Ο στρατός άρχισε να βομβαρδίζει τις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπίου

14:52

Παπαστεργίου: Kάθε ελληνικό προϊόν θα έχει barcode που θα το συνοδεύει από το χωράφι ως την απόδειξη

14:51

«Πράσινο φως» για συνένωση ΟΠΑΠ - Allwyn από την έκτακτη ΓΣ

14:49

Τσιάρας: Πενταπλό σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα

14:43

Πετραλιάς: Με διευρυμένα όρια η επιστροφή ΕΦΚ μέχρι τον Οκτώβριο

14:29

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε δύο ξεχωριστούς τύπους πολλαπλής σκλήρυνσης

14:14

Άρειος Πάγος για αγρότες: Να εφαρμοστεί άμεσα η παραγγελία για τα μπλόκα

14:12

Εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φαραντούρης - Δεν παραδίδει την έδρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider