Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Το 2020 μπορεί να σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 αλλά ο κόσμος θα το θυμάται επίσης ως μία χρονιά όπου ξεκίνησε η καθοριστική στροφή προς την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λίγο πριν από την έναρξη του έτους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε μια νέα Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε «καθαρές δεσμεύσεις» προχώρησαν ωστόσο και άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ με τις τελευταίες να το αποδεικνύουν εμπράκτως ψηφίζοντας έναν πρόεδρο με μία κατεξοχήν πράσινη ατζέντα.

Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες ιστορίες που άφησαν τα χνάρια τους κατά το πέρασμα του 2020;

Οι βιώσιμες επενδύσεις ή αλλιώς οι επενδύσεις με το σήμα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια παγκοσμίως, καλύπτοντας περισσότερα από 40 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, το 2020 σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή για την ισχύ του «πράσινου επενδυτή». Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η BlackRock, η οποία διαθέτει assets 7 τρις δολαρίων, η οποία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών θερμικού άνθρακα, καθώς συμμετέχει σε αυτό που χαρακτήρισε «θεμελιώδη αναμόρφωση της οικονομίας».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.
 

Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της παγκόσμιας υγείας και του περιβάλλοντος. Καθώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη θερμαίνεται, ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών ζώων θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τους ιστορικούς του βιότοπους αναζητώντας πιο φιλόξενα περιβάλλοντα - πιθανότατα πιο κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, πράγμα που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για ασθένειες να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης μεγάλης κλίμακας σχέσεις μεταξύ Covid και κλιματικής αλλαγής. Η υγειονομική κρίση το κατέστησε σαφές.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερες εταιρείες από ποτέ αποκαλύπτουν στοιχεία για τις κλιματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Η ετήσια έκθεση της Task Force για την οικονομική δημοσιοποίηση που σχετίζεται με το αναφέρει αύξηση κατά 85% από έτος σε έτος των πρακτικών διαφάνειας σύμφωνα με τις συστάσεις της. 

Χωρίς αμφιβολία, η πιο σημαντική ιστορία φέτος ήταν η δέσμευση της Κίνας να πετύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το σχέδιο της Κίνας αλλά το σίγουρο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει τα συμφέροντα όπως εκείνα της βιομηχανίας άνθρακα. 

Τον Αύγουστο, η Exxon Mobil «εξαφανίστηκε» από τον Dow Jones Industrial Average όπου είχε ενταχθεί το 1928 ως Standard Oil του Νιου Τζέρσεϋ (τότε). Προφανώς η πανδημία και οι χαμηλές τιμές χτύπησαν ανελέητα τη βιομηχανία. Οι βολές όμως δεν σταματούν εδώ. Ακτιβιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως οδηγούν τις εταιρίες του κλάδου σε μια αναγκαστική αλλαγή πλεύσης. 

Οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα αισθητές φέτος - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και μάλιστα μαζί με τις καταστροφές από τους τυφώνες και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστροφές για το περιβάλλον έφθασαν το 1 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα επίσης καταγράφτηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο "μελανό " εκείνο του "Ιανού" ο οποίος άφησε πίσω του νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:41

4 ελληνικές πόλεις για αξέχαστες Απόκριες

08:36

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα fitness trackers για όσους γυμνάζονται

08:30

ΕΕ – Άμυνα – ΝΑΤΟ: Η κλιματική πολιτική και το ρήγμα της στρατιωτικής εξαίρεσης στον CBAM

08:20

ΔΕΗ: Προ των πυλών το κοινωνικό ομόλογο των 5 εκατ. – Διάθεση στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας

08:13

Πόσο εφικτή είναι η ανατροπή της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας των Ελληνίδων τις επόμενες δεκαετίες

08:08

Στα μπλε τιμολόγια 65.000 νέα νοικοκυριά κάθε μήνα – Μείωση για τα πράσινα προϊόντα

08:00

Τουρισμός: Νωρίς ανοίγει η σεζόν και το 2026

23:58

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και μετατρέπεται σε πόλη φιλική προς τους πολίτες και αναπτυξιακό και καινοτομικό κόμβο

23:37

Τη ζωή του έχασε 75χρονος σε τροχαίο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23:15

Μπανγκλαντές: Ο νέος πρωθυπουργός, αφιέρωσε τη νίκη του σε εκείνους που «θυσιάστηκαν» για τη δημοκρατία

22:47

Περισσότερες από 100 προσωπικότητες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη

22:18

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανέστειλαν την παροχή μη αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών σε μεγάλο νοσοκομείο της Γάζας

21:47

Χαρακόπουλος: Στην Αλβανία έχει βαθιές ρίζες η ορθόδοξη παράδοση

21:18

Τασούλας: Παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης των θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών

21:00

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αναθεώρηση του Συντάγματος στο «μικροσκόπιο» της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

20:54

Αττική Οδός: Παρατείνεται έως το πρωί της Δευτέρας ο ολικός αποκλεισμός των κλάδων εισόδου από τη Μάνδρα μέχρι το Αιγάλεω

20:50

Κέρκυρα: Βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο επίκεντρο επίσκεψης της Ό. Κεφαλογιάννη

20:32

Ζελένσκι: Η αλλαγή διαπραγματευτή από τη Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή οποιωνδήποτε αποφάσεων

20:23

Ελβετία: Επιβεβαιώνει την επανάληψη των ΗΠΑ - Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα

20:14

Υπ. Εργασίας: : Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Φεβρουαρίου

20:03

Προσωρινά κρατούμενος ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα

19:35

ΕΚΤ: Ανοίγει τη «γραμμή σωτηρίας» της σε ευρώ σε σχεδόν όλες τις εκτός ευρώ κεντρικές τράπεζες

19:00

Διάσκεψη Μονάχου: Η μοναξιά της Ευρώπης, τα ανησυχητικά μηνύματα και οι νέες ισορροπίες

18:55

Γαλλία: Η VW θα παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με το προ 10ετίας σκάνδαλο «Dieselgate»

18:46

Μελόνι: Δεν συμμερίζομαι τις κριτικές του Μερτς στην κουλτούρα του MAGA

18:31

Εντοπίστηκαν νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων mpox

18:25

Κοινή δήλωση Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

18:08

Συνελήφθη εκ νέου ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

18:04

Ρεζά Παχλαβί: Ο γιος του τελευταίου Ιρανού σάχη κάνει έκκληση για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του

17:59

Πέλλα: Απέσπασαν χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ με τηλεφωνική απάτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider