Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Το 2020 μπορεί να σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 αλλά ο κόσμος θα το θυμάται επίσης ως μία χρονιά όπου ξεκίνησε η καθοριστική στροφή προς την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λίγο πριν από την έναρξη του έτους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε μια νέα Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε «καθαρές δεσμεύσεις» προχώρησαν ωστόσο και άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ με τις τελευταίες να το αποδεικνύουν εμπράκτως ψηφίζοντας έναν πρόεδρο με μία κατεξοχήν πράσινη ατζέντα.

Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες ιστορίες που άφησαν τα χνάρια τους κατά το πέρασμα του 2020;

Οι βιώσιμες επενδύσεις ή αλλιώς οι επενδύσεις με το σήμα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια παγκοσμίως, καλύπτοντας περισσότερα από 40 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, το 2020 σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή για την ισχύ του «πράσινου επενδυτή». Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η BlackRock, η οποία διαθέτει assets 7 τρις δολαρίων, η οποία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών θερμικού άνθρακα, καθώς συμμετέχει σε αυτό που χαρακτήρισε «θεμελιώδη αναμόρφωση της οικονομίας».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.
 

Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της παγκόσμιας υγείας και του περιβάλλοντος. Καθώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη θερμαίνεται, ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών ζώων θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τους ιστορικούς του βιότοπους αναζητώντας πιο φιλόξενα περιβάλλοντα - πιθανότατα πιο κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, πράγμα που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για ασθένειες να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης μεγάλης κλίμακας σχέσεις μεταξύ Covid και κλιματικής αλλαγής. Η υγειονομική κρίση το κατέστησε σαφές.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερες εταιρείες από ποτέ αποκαλύπτουν στοιχεία για τις κλιματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Η ετήσια έκθεση της Task Force για την οικονομική δημοσιοποίηση που σχετίζεται με το αναφέρει αύξηση κατά 85% από έτος σε έτος των πρακτικών διαφάνειας σύμφωνα με τις συστάσεις της. 

Χωρίς αμφιβολία, η πιο σημαντική ιστορία φέτος ήταν η δέσμευση της Κίνας να πετύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το σχέδιο της Κίνας αλλά το σίγουρο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει τα συμφέροντα όπως εκείνα της βιομηχανίας άνθρακα. 

Τον Αύγουστο, η Exxon Mobil «εξαφανίστηκε» από τον Dow Jones Industrial Average όπου είχε ενταχθεί το 1928 ως Standard Oil του Νιου Τζέρσεϋ (τότε). Προφανώς η πανδημία και οι χαμηλές τιμές χτύπησαν ανελέητα τη βιομηχανία. Οι βολές όμως δεν σταματούν εδώ. Ακτιβιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως οδηγούν τις εταιρίες του κλάδου σε μια αναγκαστική αλλαγή πλεύσης. 

Οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα αισθητές φέτος - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και μάλιστα μαζί με τις καταστροφές από τους τυφώνες και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστροφές για το περιβάλλον έφθασαν το 1 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα επίσης καταγράφτηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο "μελανό " εκείνο του "Ιανού" ο οποίος άφησε πίσω του νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:09

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Λευκόγια Δράμας

16:59

Συρία: Ένας τραυματίας έπειτα από επίθεση ισραηλινού drone

16:49

Βουλγαρία: Επενδύσεις έως 180 εκατ. ευρώ σε εταιρείες καινοτομίας

16:34

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο

16:18

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του - Θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

15:56

Καλάθι ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «μπόνους» στους συνεπείς - Πώς και για ποιους επαγγελματίες καταργείται σταδιακά το τεκμαρτό εισόδημα

15:49

Η Τεχεράνη επέτρεψε σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ

15:35

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα 24 Αυγούστου

15:17

Το οικονομικό crash test του Τραμπ: Xρέος 40 τρισ. δολ, επιτόκιο στεγαστικών 6,7% και ντίζελ 5 δολαρίων

15:10

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε σειρά πληγμάτων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

14:50

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη – «Άμεση ανάγκη για μέτρα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου»

14:42

Ο στρατηγός που έχασε τον γιο του και απειλεί να γκρεμίσει τον Νετανιάχου από την εξουσία

14:31

Σουηδία: Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας διαδικτυακές κοινότητες μετά τον θάνατο 17χρονης σε σχολείο

14:12

Ισπανία: Eπτά τραυματίες από σφοδρές βροχοπτώσεις – Εκκενώθηκε κάμπινγκ

13:59

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποιεί το Ισραήλ για επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία

13:47

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

13:34

Τι σκέφτεται ο Τραμπ για την Κορέα

13:15

Euronext Athens: Στην τελική ευθεία η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

13:02

Σιδηρόδρομος: Η (κυβερνητική) λίστα με τα μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα - Η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα

12:54

ΠΑΣΟΚ: Στον «αέρα» την Κυριακή το νέο vidcast για την Παιδεία

12:36

Ιός Δυτικού Νείλου: Κορύφωση για ακόμη 2 με 3 εβδομάδες – Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν

12:27

Οι διαιτητές κερδίζουν έως και 3.000 δολάρια ανά αγώνα - Γιατί έχουν βαρεθεί και τα παρατάνε

12:11

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις – Πότε αναμένεται η κλήρωση

11:52

Φονέας: Η παραλία με την άγρια ομορφιά στη Μεσσηνιακή Μάνη

11:36

ΟΑΣΘ: Έρχονται 12 νέες γραμμές λεωφορείων από 1η Σεπτεμβρίου

11:20

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 60χρονο με ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol

11:09

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι στην ΕΕ: Το χάσμα των δύο φύλων στα.. πτυχία - Η εικόνα στην Ελλάδα

10:58

Ουκρανία: Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στο Κίεβο

10:44

Προσωρινό «ΟΚ» από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίθουσα χορού στο Λευκό Οίκο - «Ευγνώμων» δηλώνει ο Τραμπ

10:36

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί επί ποδός


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider