Περίπου 1.500 φορτηγά έχουν κατακλύσει τον αυτοκινητόδρομο και τους παράδρομους κοντά στο Ντόβερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση προς τα μέλη της, συνιστώντας ότι όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να «αποθαρρύνονται» λόγω του κινδύνου που ενέχει ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Οι απαγορεύσεις πτήσεων και τρένων θα πρέπει να διακόπτονται δεδομένης της ανάγκης να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα ταξίδια και να αποφευχθούν οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού.»

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα της επιστροφής των οδηγών φορτηγών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι όταν ένα κράτος-μέλος απαιτεί από αυτούς να κάνουν τεστ κορονοϊού πριν τους επιτραπεί η είσοδος - κάτι που πιέζει η Γαλλία - η διαδικασία «δεν πρέπει να οδηγήσει σε διαταραχές των μεταφορών».

Η Γαλλία ανακοίνωσε ταξιδιωτική απαγόρευση αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή το βράδυ μετά την ταυτοποίηση ενός νέου στελέχους κορονοϊού στη νοτιοανατολική Αγγλία. Περισσότερα από 1.500 φορτηγά βρίσκονται ακόμα καθηλωμένα στο Κεντ, αφήνοντας τους οδηγούς να περάσουν δεύτερη νύχτα μέσα στα οχήματά τους.

Οι φωτογραφίες δείχνουν 873 φορτηγά σταθμευμένα στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Μάνστον, το οποίο προηγουμένως προοριζόταν για Brexit χωρίς συμφωνία.

Το κλείσιμο των 48 ωρών πρόκειται να λήξει στις 23:00 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου απόψε, αλλά έχει προκαλέσει μια σειρά παρόμοιων κινήσεων με περισσότερες από 40 χώρες να απαγορεύουν πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αμφιλεγόμενη απαγόρευση έχει τεθεί στο στόχαστρο του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο Γάλλος πρόεδρος Mακρόν χρησιμοποιεί την κρίση για να αναγκάσει τη Βρετανία να υποκύψει κατά τη διάρκεια εμπορικών συνομιλιών για το Brexit.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση έχει προκαλέσει χάος στα βρετανικά λιμάνια και οι επικριτές πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει.

Οι εξαγριωμένοι Γάλλοι οδηγοί που έχουν κολλήσει στο Ντόβερ καταφέρονται εναντίον του Μακρόν για την ταξιδιωτική απαγόρευση. Η Βανέσα Ιμπερλουκεά, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών της Γαλλίας, καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης Μακρόν για τεστ PCR όσων προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα.

Είπε: «Χρειάζονται 48 ώρες για να κλείσουμε ένα ραντεβού και άλλες 48 ώρες για να λάβουμε τα αποτελέσματα του τεστ. Έτσι οι οδηγοί μας δεν θα είναι σπίτι με τις οικογένειές τους εγκαίρως για τις 24 Δεκεμβρίου. Έχουν εγκαταλειφθεί σε μια ξένη χώρα.»

Πηγή: Daily Mail