Lockdown επιπέδου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία - Κατά 70% πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη του ιού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lockdown επιπέδου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία - Κατά 70% πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη του ιού

Η περιφέρεια του Λονδίνου και η νοτιοανατολική Αγγλία εισέρχονται και πάλι από αύριο σε lockdown επιπέδου 4, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα, δίνοντας την χαριστική βολή στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να αναχαιτίσουν την εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει στον εντοπισμό ενός "νέου στελέχους" του κορονοϊού, "όχι περισσότερο επικίνδυνου, αλλά πιο μεταδοτικού".

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Λονδίνο και μεγάλες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας και τόνισε πως οι περιορισμοί θα είναι χαλαρότεροι στην υπόλοιπη Αγγλία μόνο για μία ημέρα.

"Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, απ’ ότι είχαμε προγραμματίσει", ξεκαθάρισε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Παρότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα μετάλλαξη του ιού προκαλεί υψηλότερη θνησιμότητα ή σοβαρότερες παρενέργειες, "μπορεί να είναι έως και 70% πιο εύκολο να μεταδοθεί από την προηγούμενη" όπως ανέφερε.

"Πρέπει να δράσουμε τώρα", δήλωσε ο πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει λάβει, η επιδημία μεταδίδεται πλέον ταχύτερα.

Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν.

Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 27.052 νέα κρούσματα και 534 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Παγκόσμια ανησυχία με την μετάλλαξη

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη εξάπλωση της επιδημίας μέσω του «νέου στελέχους του ιού», ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Πληθώρα μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς αυτή η νέα παραλλαγή «διαδίδεται ταχύτερα», αλλά επίσης έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορονοϊού. Εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και του 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, μαζί με την Ιταλία, η πλέον πληγείσα από την επιδημία χώρα της Ευρώπης με περισσότερους των 67.000 νεκρούς. Το όριο των 2.000.000 κρουσμάτων ξεπεράσθηκε σήμερα.

Η Χέλεν Ντίκινσον, η επικεφαλής της βρετανικής ομοσπονδίας εμπόρων, προειδοποίησε σήμερα ότι οι συνέπειες των σημερινών αποφάσεων θα είναι «πολύ σοβαρές».

«Απέναντι στην προοπτική απώλειας 2 δισεκατομμυρίων λιρών σε πωλήσεις εβδομαδιαίως για τρίτη συνεχή φορά αυτόν τον χρόνο, πολλά καταστήματα θα βρεθούν σε δυσχερή θέση και πολλές χιλιάδες θέσης εργασίας θα απειληθούν», πρόσθεσε, ζητώντας επιπλέον οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για τον κλάδο.

Οπως στην Αγγλία, μέτρα lockdown θα εφαρμοσθούν από αύριο στην Ουαλία, σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η Βόρεια Ιρλανδία θα επιστρέψει σε lockdown αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Η Σκωτία εφαρμόζει περιορισμούς Επιπέδου 4 από τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ ανακοινώθηκαν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε συνιστώσα του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει μόνη για την στρατηγική της απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται δριμείες επικρίσεις από την αρχή της επιδημίας για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Αφού επένδυσε, χωρίς αποτελέσματα, στην μαζική πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ που χαρακτηρίζεται φιάσκο από τους επικριτές της, η κυβέρνηση Τζόνσον ποντάρει πλέον στην εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων MHRA ετοιμάζεται, μετά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech να εγκρίνει στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου ένα δεύτερο εμβόλιο, αυτό της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στη Βρετανία: Νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται ταχύτερα – Έρχονται νέα μέτρα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider