Μαγιορκίνης: Νέα πλατφόρμα testing.gov.gr για τυχαία rapid test

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαγιορκίνης: Νέα πλατφόρμα testing.gov.gr για τυχαία rapid test

Μια νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένου ελέγχου διασποράς στην κοινότητα, ένα εργαλείο που θα οδηγήσει σε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη διασπορά του ιού, παρουσίασε σήμερα ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, προστίθενται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια με στόχο τα 12.000 τεστ ανά ημέρα.

«Έτσι, επιτυγχάνεται η προστασία μας μέσω της διακοπής αλυσίδων μετάδοσης, της έγκαιρης πρόβλεψης και της ανίχνευσης ασυμπτωματικής διασποράς», επισήμανε.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 στεθερά σημεία ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 278 σημεία εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, 898 σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 σε υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα, τη Δευτέρα, 21/12 το βράδυ θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον. Η πρώτη ομάδα πολιτών 12.000 ατόμων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο (26/12) για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ στις 28/12.

Ποιους αφορά και πώς συμπληρώνεται η αίτηση

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αφορά κάθε πολίτη στην επικράτεια που θέλει να εξεταστεί. Ωστόσο, εάν κάποιος έχει εκδηλώσει συμπτώματα, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για καθοδήγηση, δεδομένου ότι η επιλογή είναι τυχαία. Ο σωστός τρόπος για δωρεάν τεστ είναι μέσω ιατρού, κέντρων υγείας και νοσοκομείων.

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, Ταχυδρομικός Κώδικας, ιδιότητα-επάγγελμα και αριθμός κινητού τηλεφώνου. Ο κωδικός επαλήθευσης που θα αποστέλλεται στο κινητό συμπληρώνεται στη φόρμα στα στοιχεία καταχώρησης. Όταν ολοκληρωθεί και η καταχώρηση αριθμού, φαίνεται στην οθόνη η ένδειξη ότι η αίτηση καταχωρήθηκε.

Η αίτηση δεν εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, καθώς η επιλογή είναι προΐόν τυχαιοποίησης βάσει υπολογιστικού αλγορίθμου και της διαθεσιμότητας ελέγχων ανά ΤΚ. Ο μοναδικός κωδικός πρέπει να επιδειχθεί στο υγειονομικό προσωπικό την ώρα του ραντεβού και στο συγκεκριμένο κέντρο εξέτασης.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, το SMS επιτρέπει τη μετακίνηση και δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία. Τα δεδομένα των επιλεγμένων πολιτών διαγράφονται άμεσα από τη βάση δεδομένων, ενώ η πληροφορία του τεστ θα περνάει στο μητρώο COVID.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider